Distanța față de Pământ este estimată între 7.100 și 25.100 de ani-lumină, echivalentul a mii de trilioane de kilometri. Deși invizibilă pentru ochiul liber, sfera este detectabilă doar în undele radio, partea spectrului electromagnetic caracterizată de cele mai mari lungimi de undă.
Această proprietate o face invizibilă în raze X, lumină infraroșie sau vizibilă. Natură și originea Teleios rămân incerte, însă echipa de cercetători implicată are câteva ipoteze semnificative. O posibilitate este că Teleios ar putea fi o rămășiță de supernovă.
Supernovele sunt fenomene explozive ale stelelor, care lasă în urmă materiale constând în principal din carbon, oxigen, neon și siliciu.
Totuși, Teleios prezintă o luminozitate superficială scăzută, necaracteristică pentru rămășițele tinerelor supernove sub 1.000 de ani, sau celor mai vechi de peste 10.000 de ani.
Circularitatea deosebită sugerează că ar putea exista o discrepanță față de clasarea sa ca rămășiță de supernovă, având în vedere că asemenea structuri sunt adesea distorsionate.
O altă teorie propune că sfera ar putea fi rezultatul unei bule de vânt stelar, o cavitate generată de gazurile expulzate dintr-o stea. În ciuda acestor speculații, caracteristicile lui Teleios persistă în a deruta și fascinant oamenii de știință.
Investigații suplimentare asupra acestei formațiuni și a altor obiecte similare, detectabile prin unde radio, sunt necesare pentru a dezvălui natura acestor fenomene galactice.