Buletinul Oamenilor de Știință din Domeniul Atomic a setat ceasul la 89 secunde înainte de miezul nopții – punctul teoretic al anihilării totale. Este cu o secundă mai aproape decât a fost stabilit anul trecut.
Organizația non-profit din Chicago a creat ceasul în 1947, în timpul tensiunilor din Războiul Rece care au urmat celui de-al Doilea Război Mondial, pentru a avertiza publicul despre cât de aproape era omenirea de distrugerea lumii.
„Factorii care modelează decizia din acest an – riscul nuclear, modificările climatice, potențiala utilizare greșită a progreselor în știința biologică și o varietate de alte tehnologii emergente, cum ar fi Inteligența Artificială, nu au fost noi în 2024. Dar am observat progrese insuficiente în abordarea provocărilor cheie și, în multe cazuri, acest lucru duce la efecte din ce în ce mai negative și îngrijorătoare”, a declarat Daniel Holz, președintele Consiliului de Știință și Securitate al Buletinului. „Setarea Ceasului Apocalipsei la 89 de secunde până la miezul nopții este un avertisment pentru toți liderii lumii”, a adăugat dl Holz.
„Războiul din Ucraina continuă să se contureze ca o sursă mare de risc nuclear. Acel conflict ar putea escalada în a include arme nucleare în orice moment, din cauza unei decizii pripite sau prin accident și calcul greșit”, a spus Daniel Holz.
Președintele rus Vladimir Putin a redus, în noiembrie, nivelul ameninţărilor care ar putea justifica o lovitură nucleară ca răspuns la o gamă mai largă de atacuri convenționale, o decizie pe care conducerea de la Kremlin a descris-o drept un semnal către Occident pe fondul unui război în care Ucraina a primit arme furnizate de SUA și aliați.
Doctrina actualizată a Rusiei a stabilit un cadru pentru condițiile în care Vladimir Putin ar putea ordona o lovitură din partea celui mai mare arsenal nuclear din lume.
Administraţia din Rusia a anunţat în octombrie că nu va discuta despre semnarea unui nou tratat cu SUA pentru a înlocui Noul Tratat de Reducere a Armelor Strategice, ce limitează numărul armelor nucleare strategice ale fiecărei părți şi care expiră în 2026, deoarece consideră că trebuie extins și lărgit, pentru a acoperi alte țări.
„Agresiunea Rusiei în Ucraina, inclusiv proferarea repetată de amenințări nucleare de la începutul războiului, a fost tulburătoare. În plus, recenta retragere a Rusiei din tratate importante de control al armelor este un semn alarmant al riscului nuclear în creștere”, a spus dl Holz.
Orientul Mijlociu a fost o altă sursă de instabilitate, cu războiul dintre Israel şi Gaza, ca și ostilitățile regionale mai largi, care implică țări precum Iranul. China, care dispune de un arsenal nuclear, şi-a intensificat presiunea militară în apropierea Taiwanului, trimițând nave de război și avioane în apele și spațiul aerian din jurul insulei pe care autorităţile de la Beijing o consideră propriul teritoriu. Coreea de Nord, care deţine arme nucleare, continuă testele cu diferite rachete balistice. „Urmărim îndeaproape și sperăm că încetarea focului din Gaza va fi menținută. Tensiunile din Orientul Mijlociu, inclusiv cu Iranul, sunt încă periculos de instabile”, a mai spus dl Holz.”Există alte puncte fierbinți potențiale în întreaga lume, inclusiv Taiwan și Coreea de Nord. Oricare dintre acestea s-ar putea transforma într-o conflagrație care implică puteri nucleare, cu rezultate imprevizibile și potențial devastatoare”.
Inteligența Artificială a câștigat rapid capacitate și popularitate în 2024, determinând o îngrijorare crescândă în rândul unor experți cu privire la aplicațiile sale militare și riscurile pentru securitatea globală. Guvernele au abordat chestiunea în mod repetat.
În SUA, de exemplu, președintele Joe Biden a semnat în octombrie un ordin executiv menit să reducă riscurile pe care Inteligența Artificială le prezintă pentru securitatea națională, economie și sănătatea sau siguranța publică.
„Progresele în IA încep să apară pe câmpul de luptă în moduri provizorii, dar îngrijorătoare și o îngrijorare deosebită este posibilitatea viitoare de aplicații IA pentru arme nucleare. În plus, IA perturbă tot mai mult ecosistemul informațional al lumii. Dezinformarea alimentată de IA și ştirile false se vor adăuga la această disfuncție”, a adăugat Daniel Holz.
Anul trecut a fost cel mai călduros de la începutul măsurătorilor, potrivit oamenilor de știință de la Organizația Meteorologică Mondială a ONU. Ultimii zece ani au fost cei mai călduroşi zece ani de la începutul măsurătorilor.
„Deși s-a înregistrat o creștere impresionantă a energiei eoliene și solare, lumea încă nu abordează ceea ce este necesar pentru a preveni aspectele mai grave ale modificărilor climatice”, a spus dl Holz.
Buletinului Oamenilor de Știință din Domeniul Atomic de la Universitatea Chicago a fost fondat în 1945 de oameni de știință printre care Albert Einstein și J. Robert Oppenheimer.