Iranul participă vineri, în Turcia, la negocieri în dosarul nuclear iranian cu Regatul Unit, Franţa şi Germania, în paralel cu negocieri în acest dosar cu Statele Unite, relatează AFP.
Troika europeană – cunoscută şi sub numele de E3 – face parte din puterile mondiale alături de China, Statele Unite şi Rusia, care au negociat istoricul Acord de la Viena în 2015 cu Iranul, care prevede o încadrare a activităţilor nucleare iraniene în schimbul unei ridicări a sanţciunilor internaţionale impuse Teheranului.
Acest text din 2015 a devenit de facto caduc după retragerea Statelor Unite în 2018 de către Donald Trump, în primul mandat.
Preşedintele american, care exercită presiuni asupra Republicii islamice după întoarcerea sa la Casa Albă, în ianuarie, să negocieze un nou acord, a anunţat joi că Statele Unite şi Iranul se apropie de acest obiectiv.
Ministrul iranian de Externe Abbas Araghchi a anunţat că negocierile de vineri, la Istanbul, urmează să se desfăşoare la nivel de adjuncţi ai ministrului de Externe.
O sursă diplomatică franceză a confirmat reuniunea de vineri.
Occidentul, în frunte cu Statele Unite şi Israelul – considerată de experţi singura putere nucleară în Orientul Mijlociu – suspectează Iranul de faptul că vrea să se doteze cu arma atomică, o acuzţaie dezminţită de Teheran, care afirmă că programul său nuclear are scopuri civile.
Abbas Araghchi a avertizat ţările europene, într-iun editorial publicat duminică în săptămânalul francez Le point, împotriva ”strategiei (lor) a confruntării”.
La sfârşitul lui aprilie, omologul său francez Jean-Noël Barrot ameninţa că grupul E3 nu va ezita ”nicio măcar o secundă” să restabilească sancţiunile impuse Iranului, în cazul în care securitatea europeană este ameninţată de programul nuclear iranian.
Diplomaţi europeni subliniaăz că dispun de posibilitatea unei redeclanşări a ”snapback”-ului, un mecanism prevăzut de Acordul de la Viena din 2015 care permite o reimpunere a sanţciunilor internţaionale vizând Teheranul.
”Această strategie a confrunătrii riscă să provoace o criză mondială a proliferării nucleare care-i va afecta în primul rând pe europeni înşişi”, avertiza şeful diplomaţiei iraniene.
Însă Iranul este ”pregătit să dea pagina” în relaţiile cu Europa, anunţa Abbas Araghchi.
Reuniunea de vineri intervine la mai puţin de o săptămână după a patra rundă de negocieri între Iran şi Statele Unite, mediată de Oman.