„Macron a ales din nou să se plaseze de partea unei organizaţii teroriste islamiste ucigaşe şi să-i răspândească propaganda josnică ce acuză Israelul de crime ritualice”, a declarat Netayahu într-un comunicat transmis de biroul său de presă.
În timpul unui interviu televizat acordat cu o zi înainte, preşedintele francez a estimat că „ceea ce face astăzi guvernul lui Benjamin Netanyahu (în Fâşia Gaza) este inacceptabil” şi „o ruşine”.
După un armistiţiu de două luni, armata israeliană şi-a reluat pe 18 martie ofensiva militară în Fâşia Gaza, cu obiectivul declarat de a constrânge Hamas să elibereze toţi ostaticii care mai sunt încă ţinuţi acolo după atacul fără precedent comis de mişcarea islamistă palestiniană pe 7 octombrie 2023.
De asemenea, Israelul blochează din 2 martie intrarea oricărui ajutor umanitar în Fâşia Gaza, ajutor vital pentru cei 2,4 milioane de locuitori.
„În loc să susţină tabăra democratică occidentală care luptă împotriva organizaţiilor teroriste islamiste şi să îndemne la eliberarea ostaticilor, Macron cere din nou ca Israelul să se predea şi recompensează terorismul”, a adăugat Netanyahu.
La rândul său, ministrul israelian al apărării, Israel Katz, a declarat miercuri că Emmanuel Macron „nu ne poate da nouă lecţii de morală”. „Ne amintim foarte bine ceea ce li s-a întâmplat evreilor în Franţa atunci când ei nu se puteau apăra. Preşedintele Macron nu ne poate da nouă lecţii de morală”, a subliniat Katz.
În timpul unui discurs susţinut luni în faţa unor soldaţi rezervişti, premierul israelian a declarat că „în următoarele zile, vom intra cu toate forţele noastre pentru a încheia operaţiunea şi a învinge Hamas”.
El a adăugat să serviciile sale depun eforturi pentru a găsi ţări dispuse să accepte locuitori din Fâşia Gaza, declarându-se convins că „peste 50%” vor pleca de acolo „şi chiar mai mulţi”.
Pe 5 mai, Israelul a anunţat o nouă campanie militară ce prevede „cucerirea” Fâşiei Gaza şi care necesită strămutarea internă „a majorităţii” celor 2,4 milioane de locuitori.