Neurologul Elena Terecoasă explică factorii de risc pentru accidentul vascular cerebral și rolul geneticii

”Factorii de risc pentru un accident vascular cerebral sunt, într-o destul de mare măsură, comuni cu factorii de risc pentru afecţiunile cardiovasculare, cum ar fi infarctul miocardic. În primul rând, tensiunea arterială, hipertensiunea este un factor de risc pentru un accident vascular cerebral. Diabetul zaharat este un factor important de risc. Dislipidemia, valorile mari ale colesterolului sunt un factor de risc. Fumatul este un factor foarte important de risc pentru apariţia unui accident vascular cerebral. Obezitatea şi sedentarismul sunt şi ei factori de risc pentru un accident vascular cerebral. În plus faţă de asta, diferite afecţiuni cardiace care favorizează formarea unor trombi în interiorul inimii, care ulterior pot să blocheze o arteră a creierului, sunt un factor foarte important de risc. Ar fi de menţionat fibrilaţia atrială şi la ora actuală, aproximativ un sfert dintre pacienţii cu accidente vasculare cerebrale dezvoltă această afecţiune din cauza unei patologii cardiace, în special fibrilaţie atrială”, a explicat medicul Elena Terecoasă, neurolog, miercuri seară, la Medika Tv.

”Indiferent de antecedentele de a fi avut pe cineva în familie sau nu, trebuie să încercăm să controlăm, să tratăm cât mai bine, să încercăm să îndepărtăm, dacă se poate, toţi aceşti factori de risc pe care i-am menţionat. Să ne controlăm tensiunea arterială, să ne controlăm diabetul, să avem un nivel normal al colesterolului, să nu fumăm, să nu fim obezi, să avem un stil şi un regim de viaţă sănătos. Vorbim punctual de antecedentele de boală cerebro-vasculară. În familie e foarte important dacă aceste antecedente au survenit la vârstă tânără, dacă mama, tata, bunicul au făcut accidente vasculare sub 50 de ani, pentru că atunci, sigur, poate că ar fi nevoie de o verificare suplimentară, sau dacă acest accident vascular a survenit la o vârstă de 70-80 de ani, când e de aşteptat, e posibil să suferi un accident vascular cerebral din cauza unui control insuficient sau prezenţei factorilor de risc”, a adăugat medicul.

Medicul a precizat că sunt foarte importante campaniile de informare a populaţiei cu privire la semnele unui accident vascular-cerebral şi la modalitatea de acţiune în faţa unui pacient care ar putea să aibă un accident vascular-cerebral, în condiţiile în care informaţiile cu privire la aceste aspecte sunt deficitare.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Vedetă PRO TV, diagnosticată cu Febra Q după ce s-a infectat cu o bacterie de la brânza luată de la producători locali

Olt: Primăria Slatina demarează proiectul unui spital municipal în parteneriat public-privat