Nicușor Dan declanșează războiul împotriva Guvernului: Ceasul ticăie! România se îndreaptă către o criză ca în 2008

„Ceasul ticăie pentru București”, titra recent agenția Reuters, subliniind situația economică din ce în ce mai gravă a țării.

În schimb, la Guvernul României, ceasul pare că a rămas blocat. Tăcerea asurzitoare a partidelor politice față de un subiect care riscă să arunce mulți români în pragul sărăciei este cu adevărat șocantă.

România se îndreaptă rapid spre o criză economică similară cu cea din 2008. Inflația se traduce direct în sărăcie pentru mulți dintre românii care trăiesc de la salariu la salariu, iar analiștii economici avertizează că aceasta ar putea ajunge la un nivel record în acest an.

Anul 2024 s-a încheiat cu un deficit bugetar istoric de 8,6% din PIB, mult peste media de 2,6% a statelor din zona euro. Împrumuturile publice au ajuns la 50 de miliarde de euro, un nivel fără precedent în istoria recentă a României.

Desigur, împrumuturile sunt o practică normală și folosită de toate statele. Însă, în cazul nostru, Guvernul pare să refuze banii ieftini de la Uniunea Europeană, preferând să se împrumute de pe piața internațională, la dobânzi mult mai mari.

Motivul? UE ne împrumută la dobânzi de doar 0,2%, dar cere reforme în schimb. Cum reformele sunt un subiect abstract în România, Guvernul preferă împrumuturi cu dobânzi de 7%, dar fără condiții.

Dacă Executivul PSD-PNL-UDMR continuă să cosmetizeze cifrele și să ignore realitatea, criza de credibilitate a României va fi rapid urmată de o criză economică, cu efecte devastatoare asupra celor mai vulnerabili dintre noi.

Bugetul național pentru 2025 trebuie să se bazeze pe cifre realiste, nu pe fantezii electorale.

Fiecare român, fiecare familie, fiecare angajat și pensionar au dreptul să știe la ce să se aștepte în privința veniturilor și a nivelului de trai. Incertitudinea și frica pentru ziua de mâine nu sunt doar consecințe ale unei economii fragile, ci și o metodă de a ține voit oamenii în stare de panică.”, scrie Nicușor Dan.

Decizie ÎCCJ: Dobânda percepută de cămătari poate fi confiscată

Poate Călin Georgescu să treacă de filtrul CCR pentru prezidențiale? Daniel Fenechiu: ‘Ar fi greu de explicat care e motivul anulării procedurii electorale’