Preşedintele Nicuşor Dan a declarat, vineri, la o întâlnire cu reprezentanţi ai comunităţii româneşti din Germania, că autorităţile române trebuie să colaboreze cu organizaţiile românilor din diaspora. ”Cred că lucrul cel mai important pe care noi trebuie să-l facem este să înţelegem că nu există mai multe Românii şi că suntem responsabili de dumneavoastră şi că trebuie să vă considerăm în acest fel, ca şi cum sunteţi parte a statului român”, a afirmat el.
”Sunt foarte bucuros şi onorat că sunt aici şi vreau să vă mulţumesc că v-aţi făcut timp să ne întâlnim. Am fost azi într-o vizită oficială, ne-am întâlnit cu preşedintele Steinmeier, cu cancelarul Merz şi cu reprezentanţi ai companiilor germane, unul din interesele noastre fiind de a îmbunătăţi această colaborare şi a aduce companii germane în România. A fost o zi fructuoasă şi am vorbit, şi am mulţumit pentru colaborarea, modul în care statul german interacţionează cu dumneavoastră”, a afirmat Nicuşor Dan, vineri seară, în discursul ţinut la întâlnirea cu reprezentanţi ai comunităţii româneşti din Germania.
El a subliniat că românii aflaţi în afara ţării trebuie consideraţi parte a statului român.
”Sunt, bineînţeles, chestiuni pe care trebuie să le facem împreună, lucruri pe care statul român trebuie să le facă sau să le îmbunătăţească în relaţia cu dumneavoastră, serviciile consulare, limba română, acolo unde ea este cerută, dar cred că lucrul cel mai important pe care – sau cel puţin aşa cred eu – pe care noi trebuie să-l facem este să înţelegem că nu există mai multe Românii şi că suntem responsabili de dumneavoastră şi că trebuie să vă considerăm în acest fel, ca şi cum sunteţi parte a statului român. Şi o să încercăm să facem asta, o să încercăm, prin intermediul ambasadelor, al organizaţiilor pe care dumneavoastră le aveţi, să înţelegem mai bine care sunt necesităţile, să colaborăm, pentru că dumneavoastră, dincolo de faptul – dumneavoastră şi românii din alte părţi din Europa – dincolo de faptul că sunteţi o carte de vizită pentru România, oameni care muncesc, oameni serioşi – să spui că eşti din România e un lucru de laudă în Europa – reprezentaţi o resursă şi ar trebui să reuşim să folosim în interes comun această resursă, să reuşim să colaborăm între structuri din România cu structuri ale românilor din diaspora”, a conchis Nicuşor Dan.