Nicușor Dan vrea referendum pentru mai multe atribuții: ‘Am constatat că am limitări importante pe bani și pe urbanism’

Potrivit unor surse, Nicușor Dan se va întâlni astăzi cu Nicolae Ciucă la biroul  acestuia din Senat.  De altfel, întrebat despre aceste întâlniri, Nicușor Dan a spus că „o să mă întâlnesc cu cei trei candidați de dreapta, apoi cu ceilalți candidați. Pentru moment, am sunat la Ciucă, Lascu și Orban“.

Întrebat despre „negocierea“ privind mărirea atribuțiilor Primăriei Generale a Capitalei,  Nicușor dan a spus că  „nu este despre mine, este vorba de Primăria Capitalei din ultimii 20 de ani“. „Pe de o parte, pare să fie subfinanțată, pe de altă parte avem problema traficului, iar problema este din cauza construcțiilor haotice. De aceea este normal ca autorizațiile să fie date de o singură persoană, ca să restabilim ordinea. Haideți să ne uităm la bugetul pe 2023. Noi am avut 6 miliarde, iar 3 miliarde le-am dat pe subvenții. Iar primarii de sector au avut 9 miliarde. Asta în condițiile în care noi avem marile lucrări de infrastructură“, a mai spus Nicușor Dan.

Clotilde Armand: „Un singur oraș, nu șapte”

Fostul primar al Sectorului 1, Clotilde Armand (USR), s-a pronunțat, miercuri, în favoarea referendumul pentru creșterea puterii administrative a Primarului General al Capitalei și a Consiliului General și pentru ca autorizațiile de construire să fie emise doar de Primăria Capitalei și repartizarea banilor între Primăria Generală și primăriile de sector să se facă de către Consiliul General.

„Această consultare directă a bucureștenilor trebuie să fie primul pas pentru o reformă mai amplă, pe care să o realizăm în viitoarea legislatură parlamentară. O victorie a lui Nicușor Dan și a bucureștenilor la referendumul local trebuie dublată de o Lege a Capitalei, prin care să se desființeze cele 6 sectoare. Pentru acest lucru avem nevoie de o majoritate reformistă în viitorul Parlament și care să înțeleagă nevoia stringentă de dezvoltare a Capitalei României. (…) Acestea sunt doar câteva avantaje pentru care acest proiect trebuie susținut de către toți bucureștenii. Doar mergând la vot și susținând reformarea instituțiilor locale putem construi împreună noua Capitală a României, un București al oamenilor și nu al clanurilor. Fac un apel către toate partidele din Consiliul General să susțină declanșarea acestui referendum și să fie alături de primarul Nicușor Dan în demersul său”, a transmis fostul edil.

Referendum pentru București

Nicușor Dan spune că aceste modificări propuse prin referendum nu îl vizează pe el în mod special. „Mă consider un om responsabil și mi-am exercitat acești patru ani de mandat cât de bine am putut. Am constatat că am limitări importante legate de finanțe și urbanism“, a explicat Nicușor Dan.

Cele două întrebări la care bucureștenii sunt invitați să se pronunțe prin „DA” sau „NU” sunt următoarele:

* ⁠Sunteți de acord ca repartizarea între Primăria Municipiului București și Primăriile de Sector a impozitelor pe venit și a taxelor și impozitelor locale colectate de la bucureșteni să fie aprobată de către Consiliul General al Municipiului București?

* Sunteți de acord ca Primarul General al Municipiului București să emită Autorizațiile de Construire pe întreg teritoriul administrativ al orașului?”, spune, pe Facebook, Nicușor Dan.

Este important de menționat însă că referendumul pe care îl va iniția Nicușor Dan este unul consultativ, deci are zero efecte juridice.

 

Un craiovean şi-a abandonat maşina într-o intersecţie după ce a lovit un autoturism, producând mai multe pagube

Un viitor fără durere costă 27.000 de euro: Povestea emoționantă a unei tinere de 20 de ani care suferă de scolioză severă