Un grup de 10 consilieri din partidul de extremă dreapta Reform UK au demisionat în încercarea de a-l determina pe Nigel Farage să renunţe la funcţia de lider, invocând conducerea sa „incompetentă şi răuvoitoare”, la mai puţin de o săptămână după ce britanicul a fost criticat de Elon Musk, relatează POLITICO şi The Guardian.
Consilierii rebeli – toţi din regiunea Derbyshire, care este considerată esenţială pentru expansiunea electorală a Reform UK – au declarat vineri că actuala conducere a partidului este „fie incompetentă, fie răuvoitoare” şi l-au criticat pe Farage pentru „modul său autocratic” de conducere.
Demisiile intervin după ce magnatul tehnologiei Elon Musk i-a cerut lui Farage să părăsească funcţia de lider al Reform UK, susţinând că acesta „nu are ceea ce trebuie” pentru a conduce partidul.
Declaraţiile lui Musk au surprins, pentru că cei doi păreau să fie aliaţi luna trecută, când au fost fotografiaţi împreună la proprietatea Mar-a-Lago a preşedintelui ales al SUA, Donald Trump. Dar, după ce Farage s-a distanţat de Tommy Robinson, figură marcantă a extremei drepte britanice, aflat în închisoare, miliardarul american, care a cerut eliberarea lui, s-a despărţit de Farage.
Musk este un susţinător vocal al lui Robinson, fondatorul Ligii pentru Apărarea Angliei, mişcare de extremă dreaptă, aflat în prezent în închisoare în Regatul Unit pentru sfidarea curţii. Politicianul controversat a devenit în ultima vreme un factor de dezbinare în cadrul Reform UK, membrii săi fiind puternic divizaţi între a-l susţine sau a-l respinge. La începutul acestei săptămâni, candidatul partidului la primăria Londrei în 2024, Howard Cox, a demisionat din Reform după ce a intrat în conflict cu alţi oficiali din cauza sprijinului său pentru „ceea ce (Robinson) luptă”.
Subliniind ruptura din cadrul partidului, consilierii demisionari îi cer fostului vicelider comun al partidului, Ben Habib, să preia conducerea. Habib îl consideră pe Robinson un „deţinut politic”, iar Musk a redistribuit recent câteva dintre mesajele sale, solicitând eliberarea acestuia.
Vineri, într-o apariţie media, Farage a declarat că nu are nici cea mai mică intenţie de a demisiona şi i-a caracterizat pe consilierii critici drept membri ai unei „filiale corupte”, care nu a fost verificată corespunzător. El a adăugat că a rămas „în contact” cu Musk şi că este „încă prieten” cu mogulul tehnologiei devenit mâna dreaptă a lui Donald Trump.