Cercetarea, care a investigat fenomenul la șoarecii diabetici, oferă o perspectivă asupra originii retinopatiei diabetice, în special la pacienții cu episoade de hipoglicemie. Retinopatia diabetică, o complicație severă a diabetului de tip 1 și de tip 2, poate provoca leziuni permanente ale vederii dacă nu este tratată, potrivit news-medical.
Studiul complet, publicat în Science Translational Medicine la 30 aprilie, explică faptul că o proteină specifică cunoscută sub numele de factor inductibil în hipoxie (HIF) se acumulează în anumite celule din retină în timpul perioadelor de hipoglicemie.
HIF a fost implicată anterior în retinopatia diabetică și în alte boli oculare. Proteina poate declanșa o reacție în lanț, declanșând supraproducția altor proteine care duc la creșterea excesivă și scurgerea vaselor de sânge din retină. Acum, oamenii de știință au descoperit că HIF joacă un rol în modul în care bariera sânge-retină cedează în timpul hipoglicemiei.
Cercetătorii au testat rolul HIF în hipoglicemie prin inducerea unor perioade de hipoglicemie la șoareci cu și fără diabet. Experimentele lor au arătat că șoarecii cu diabet aveau niveluri mai ridicate de HIF în timpul hipoglicemiei, suficiente pentru a promova ruperea barierei hemato-retiniene și pentru a provoca scurgeri în vasele de sânge retiniene, în timp ce șoarecii fără diabet nu prezentau niveluri mai ridicate de HIF. Această defalcare în retinopatia diabetică contribuie la deteriorarea ireversibilă a retinei și la pierderea vederii.
Echipa a continuat investigațiile prin testarea unui medicament experimental cunoscut sub numele de 32-134D, care inhibă proteina HIF. Unii șoareci diabetici au primit o injecție cu 32-134D înainte de episoadele induse de glicemie scăzută, iar cercetătorii au observat niveluri mai scăzute ale HIF, împiedicând, la rândul lor, exprimarea proteinelor care promovează ruperea barierei hemato-retiniene și scurgerea vaselor de sânge.
Cercetătorii planifică studii viitoare privind HIF, ruperea barierei hemato-retiniene și 32-134D și speră să efectueze studii clinice cu 32-134D la pacienții cu retinopatie diabetică.