NN Asigurări de Viaţă a raportat în 2024 un profit brut de 83,3 milioane de lei, în scădere cu aproximativ 30%

NN Asigurări de Viaţă SA a înregistrat prime brute subscrise de aproape 1,15 miliarde de lei în 2024, în creştere cu 12,7% faţă de anul anterior. Compania a raportat un profit brut de 83,3 milioane de lei, în scădere cu aproximativ 30%. NN Asigurări de Viaţă SA face parte din grupul NN, care anunţă că a plătit clienţilor de asigurări de viaţă, sănătate şi locuinţă şi participanţilor la fondurile de pensii administrate peste 1,1 miliarde de lei în 2024, cu 17% mai mult decât în anul anterior.

”Asigurările şi pensiile private continuă să fie una dintre cele mai relevante soluţii pe care oamenii se pot baza pentru sprijin financiar în momente neprevăzute şi pentru o situaţie financiară mai bună la pensie. Clienţii NN de asigurări şi participanţii la fondurile de pensii private administrate de NN au beneficiat în total de 1,15 miliarde de lei din produsele lor în 2024, în creştere cu 17% faţă de anul precedent. Beneficiile plătite contribuie la reducerea deficitului de protecţie al clienţilor şi la creşterea ratei de înlocuire a veniturilor la pensionare cu ajutorul pensiilor private”, anunţă NN.

În segmentul asigurărilor de viaţă şi de sănătate, NN Asigurări de Viaţă S.A a plătit clienţilor beneficii totale de peste 630 de milioane de lei anul trecut, cu 8% mai mult decât în 2023, conform situaţiilor financiare neauditate pentru 2024. Plăţile reprezintă cheltuieli neprevăzute acoperite de o asigurare medicală sau beneficii plătite clienţilor care au o problemă de sănătate asigurată, sprijin financiar pentru familie în caz de deces sau de pierdere a veniturilor, precum şi beneficii acumulate prin produse de asigurare cu componentă de economisire sau de investiţii. În plus, pe segmentul asigurărilor de locuinţă, NN Asigurări S.A. a plătit aproape 6 milioane de lei clienţilor care au întâmpinat daune sau alte situaţii acoperite legate de locuinţele lor.

„Soluţiile de asigurare au un rol critic în momentele neprevăzute din viaţă, oferind familiilor stabilitate financiară şi sprijin pentru a depăşi mai uşor situaţiile dificile fără presiune pe bugetul personal, dar şi o opţiune relevantă pentru economisire şi investiţii pe termen lung prin care să construiască un viitor financiar mai sigur. Prin beneficiile plătite, NN contribuie la reducerea deficitului de protecţie al clienţilor, astăzi mai ridicat ca niciodată, de 154.000 de lei, conform datelor UNSAR publicate anul acesta, reprezentând suma necesară unei familii pentru a-şi menţine nivelul de trai atunci când se întâmplă ceva. Vom continua să investim semnificativ în transformarea digitală, optimizarea operaţională şi dezvoltarea portofoliului de produse inovatoare”, spune Kuldeep Kaushik, CEO NN Asigurări de Viaţă S.A.

NN Asigurări de Viaţă S.A. a înregistrat prime brute subscrise de aproape 1,15 miliarde de lei în 2024, în creştere cu 12,7% faţă de anul anterior. Compania administra active financiare în valoare de aproape 5,1 miliarde de lei la finalul anului 2024 şi a raportat un profit brut de 83,3 milioane de lei, în scădere cu aproximativ 30%, în principal ca urmare a investiţiilor semnificative realizate, conform situaţiilor financiare neauditate pentru 2024.

În segmentul pensiilor private facultative administrate de NN Asigurări de Viaţă S.A, compania a continuat să susţină participanţii să economisească pentru pensie şi să beneficieze de economiile lor. NN a plătit aproximativ 90 de milioane de lei către peste 6.000 de participanţi la fondurile NN Activ şi NN Optim care au îndeplinit condiţiile să beneficieze de pensia lor Pilon III în 2024, o sumă cu 48% mai mare faţă de 2023, conform situaţiilor financiare neauditate. Activele nete administrate au depăşit 3,1 miliarde de lei la finalul anului trecut, cumulat pentru fondurile NN Activ şi NN Optim, în creştere cu 17,5% faţă de nivelul din 2023, reprezentând o cotă de piaţă de 56,4%, conform datelor Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) la sfârşitul lunii decembrie 2024. Creşterea s-a datorat atât contribuţiilor acumulate, cât şi performanţelor investiţionale generate în beneficiul participanţilor. NN Activ a înregistrat un randament anualizat de 6,7%, iar NN Optim un randament anualizat de 6,3% de la lansare, în 2007, până la sfârşitul anului 2024, conform calculelor bazate pe datele ASF, peste rata anualizată a inflaţiei de 4,5% în aceeaşi perioadă. Cele două fonduri administrate aveau peste 356.000 de participanţi la finalul anului trecut, echivalentul a 42,83% din totalul participanţilor la Pilonul III.

În segmentul pensiilor private obligatorii administrate de NN Pensii SAFPAP S.A., compania a plătit 429 de milioane de lei către peste 22.600 de participanţi care au îndeplinit în 2024 condiţiile pentru a beneficia de pensia lor Pilon II, o sumă cu aproape 28% mai mare faţă de anul anterior, conform datelor neauditate ale companiei. Activele nete administrate de NN Pensii SAFPAP S.A. au depăşit pentru prima dată pragul de 50 de miliarde de lei în 2024, ajungând la aproape 50,1 miliarde de lei la sfârşitul anului trecut, în creştere cu 18%, reprezentând o cotă de piaţă de 33,8%, conform datelor Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) la sfârşitul lunii decembrie 2024. Fondul administrat avea 2,1 milioane de participanţi la finalul anului trecut, echivalentul a 25,56% din totalul participanţilor la Pilonul II, şi a generat o performanţă investiţională anualizată de 7,95% pentru participanţi de la lansare (2008 – sfârşitul anului 2024), conform calculelor bazate pe datele ASF la sfârşitul lunii decembrie 2024, depăşind rata inflaţiei în aceeaşi perioadă.

„Tendinţele demografice, scăderea ratei de înlocuire a veniturilor prin pensia publică de la 43% la 30% până în 2042, conform celui mai recent studiu CFA România publicat anul acesta, precum şi creşterea costului de trai subliniază importanţa asigurării unor surse suplimentare de venit la vârsta pensionării. Un plan bun pentru pensie începe încă de la primul loc de muncă şi funcţionează cel mai eficient atunci când se bazează pe multiple instrumente de economisire. În acest context, pensiile private sunt mai relevante ca niciodată în eforturile oamenilor de a-şi asigura un viitor financiar mai bun, iar rezultatele obţinute în 2024 confirmă evoluţia sănătoasă şi impactul tot mai mare în vieţile acestora”, spune Gerke Witteveen, CEO NN Pensii SAFPAP S.A.

 În 2024, NN Asigurări de Viaţă S.A. şi NN Pensii SAFPAP S.A. au plătit contribuţii totale de aproape 112 milioane de lei la bugetul de stat şi au investit peste 3,5 milioane de lei în iniţiative sociale relevante axate pe sănătate, educaţie şi incluziune financiară, conform datelor financiare neauditate.

NN este un grup de servicii financiare care oferă produse de asigurare şi pensii private. NN şi-a început activitatea în România în 1997, fiind prima companie internaţională de asigurări de viaţă care a intrat pe piaţa locală. De-a lungul timpului, NN şi-a extins prezenţa pe piaţa pensiilor private, a intrat pe segmentul asigurărilor de sănătate în 2016 şi, începând din 2020, oferă şi asigurări pentru locuinţe.

În România, NN este reprezentată de NN Asigurări de Viaţă S.A., prin care oferă asigurări de viaţă şi sănătate şi pensii private facultative, NN Pensii SAFPAP S.A., prin care oferă pensii private obligatorii, şi NN Asigurări S.A., prin care oferă asigurări generale, cu excepţia celor auto. În prezent, prin toate companiile locale, NN are aproximativ 500 de angajaţi şi 1.700 de consultanţi financiari şi manageri de vânzări, care susţin împreună peste 2,3 milioane de clienţi de asigurări şi pensii.

NN face parte din NN Group, companie internaţională de servicii financiare activă în 10 ţări, cu prezenţă puternică în Europa şi în Japonia. Alături de toţi angajaţii, NN Group oferă pensii, asigurări, servicii bancare şi de investiţii unui număr de aproximativ 19 milioane de clienţi. NN Group include Nationale-Nederlanden, NN, ABN AMRO Insurance, Movir, AZL, BeFrank, OHRA şi Woonnu. NN Group este listat la bursa Euronext Amsterdam (NN).

 

UNSAR: Despăgubirile plătite de companiile de asigurări în baza poliţelor RCA au crescut cu 36% în primele 9 luni ale anului trecut. Valoarea plăţilor efectuate a depăşit 3,4 miliarde lei/ Numărul dosarelor de daună RCA s-a majorat cu 28%,

Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale le-a plătit 400 de milioane euro fermierilor care beneficiază de intervenţiile de mediu şi climă