Noi pavilioane de detenţie la Penitenciarul Constanţa-Poarta Albă şi Secţia Exterioară Valu lui Traian/ Este vorba despre 380 de noi locuri de detenţie

#image_title

Noi pavilioane de detenţie au fost inaugurate, vineri, la Penitenciarul Constanţa-Poarta Albă şi Secţia Exterioară Valu lui Traian, în total fiind vorba despre 380 de noi locuri de detenţie. Ministrul Justiţiei, Radu Marinescu, a afirmat că acestea asigură pentru fiecare persoană privată de libertate suprafaţa de cel puţin 4 mp, în acord cu standardele internaţionale. ”Este, aşadar, un pas hotărâtor, atât pentru reducerea numărului de condamnări ale României la CEDO, cât şi pentru răspunsurile pe care le oferim partenerilor noştri în materia cooperării judiciare internaţionale, cu privire la respectarea tuturor condiţiilor de detenţie în penitenciare”, a arătat Marinescu.

Potrivit Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP), la Penitenciarul Constanţa-Poarta Albă au fost inaugurate 380 de noi locuri de detenţie, realizate prin extinderea capacităţii de cazare, în cadrul unui amplu proiect de modernizare şi eficientizare a sistemul penitenciar, contribuind la reducerea supraaglomerării şi la îmbunătăţirea condiţiilor de cazare, în conformitate cu standardele internaţionale. Aceste investiţii vin în completarea eforturilor de umanizare a mediului carceral şi de susţinere a procesului de reintegrare socială.

Astfel, au fost puse în funcţiune 3 pavilioane de detenţie, cu o capacitate totală de 300 de locuri, la Penitenciarul Constanţa-Poarta Albă, destinate persoanelor private de libertate care execută pedepse în regim deschis, precum şi un pavilion multifuncţional şi un pavilion de detenţie în regim deschis şi semideschis, cu 80 de locuri, la Secţia exterioară Valu lui Traian.

La eveniment au participat Radu Marinescu, ministrul Justiţiei, Ion-Claudiu Teodorescu, secretar general adjunct în Ministerul Justiţiei, comisarul-şef de poliţie penitenciară Geo Bogdan Burcu, director general la Administraţia Naţională a Penitenciarelor, comisarul-şef de poliţie penitenciară Claudiu Silvian Românu, director general adjunct la Administraţia Naţională a Penitenciarelor, reprezentanţi ai instanţelor, parchetelor şi serviciilor de probaţiune din judeţul Constanţa. Aceştia au vizitat noile facilităţi, începând cu Pavilionul de detenţie şi serele din Secţia exterioară Valu lui Traian, şi pavilioanele de detenţie din Penitenciarul Constanţa-Poarta Albă-Centru.

Ministrul Justiţiei, Radu Marinescu, a subliniat importanţa acestor investiţii în contextul angajamentelor asumate de România privind îmbunătăţirea condiţiilor de detenţie.

”Cele 3 noi spaţii de detenţie în regim deschis, cu 300 de locuri, de la Poarta Albă, precum şi secţia de 80 de locuri în regim deschis şi semideschis, de la Valu lui Traian, asigură pentru fiecare persoană privată de libertate suprafaţa de cel puţin 4 mp, în acord cu standardele internaţionale, referitoare la respectarea demnităţii umane. Este, aşadar, un pas hotărâtor, atât pentru reducerea numărului de condamnări ale României la CEDO, cât şi pentru răspunsurile pe care le oferim partenerilor noştri în materia cooperării judiciare internaţionale, cu privire la respectarea tuturor condiţiilor de detenţie în penitenciare”, a arătat Marinescu.

Ministrul a adăugat că inaugurarea acestor spaţii nu este doar o realizare de ordin logistic sau tehnic.

”Este un gest de responsabilitate instituţională şi un răspuns concret la nevoile reale ale sistemului, începând cu reducerea supraaglomerării şi continuând cu respectarea standardelor europene privind condiţiile de detenţie, demnitatea umană şi drepturile fundamentale. Aceste noi spaţii nu doar că oferă condiţii mai bune pentru persoanele private de libertate, dar contribuie şi la crearea unui climat de muncă mai sigur şi mai eficient pentru personalul penitenciarului. Tehnologiile de ultimă generaţie, de la sistemele de monitorizare video şi control al accesului, până la instalaţiile de climatizare, sunt elemente esenţiale pentru un sistem corecţional modern, predictibil şi adaptat provocărilor prezentului”, a detaliat el.

Marinescu a menţionată a avut ”discuţii deschise” cu reprezentanţii penitenciarului şi cu persoane private de libertate.

”Mandatul meu de ministru al Justiţiei este construit în jurul unei viziuni clare asupra unui sistem penitenciar care nu funcţionează izolat, ci ca parte integrantă a justiţiei, în spiritul reabilitării, reintegrării sociale şi al respectului faţă de lege şi faţă de om. Tocmai de aceea, în cursul acestui an, am efectuat vizite de lucru la mai multe penitenciare din ţară, în ideea de a găsi cele mai bune soluţii pentru îmbunătăţirea condiţiilor de muncă şi de detenţie, precum şi pentru asigurarea deplinei siguranţe a sistemului penitenciar. Mi-am propus să analizez în detaliu activitatea fiecărei unităţi în parte, întrucât eficientizarea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor reprezintă o prioritate a mandatului meu. Reforma penitenciarelor nu presupune doar o infrastructură nouă, ci şi o schimbare de mentalitate, o construcţie instituţională durabilă şi o deschidere reală către parteneriate internaţionale, cum este cel realizat prin Mecanismul Financiar Norvegian, care a contribuit la finanţarea acestor obiective, alături de fondurile bugetare”, a mai afirmat el.

Potrivit ministrului Justiţiei, reforma penitenciarelor presupune acţiuni menite a asigura eficienţa sistemului, buna gestionare materială, generarea de venituri proprii, protecţia personalului propriu, asigurarea condiţiilor pentru ca persoanele private de libertate să poată beneficia de educaţie şi muncă, în vederea facilitării procesului de reintegrare în societate.

”Totodată, reforma presupune atât o colaborare strânsă şi un permanent dialog între Ministerul Justiţiei, conducerea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor şi reprezentanţii angajaţilor, cât şi o abordare legislativă şi de acţiune instituţională. Investiţiile de peste 30 de milioane de lei, realizate aici, reprezintă dovada clară că lucrurile sunt orientate într-o direcţie corectă, atunci când există voinţă, responsabilitate şi o strategie coerentă, iar pentru mine, aceasta este doar o etapă dintr-un proces mai amplu, pe care îl vom continua fără ezitare. În prezent, la Penitenciarul Constanţa-Poarta Albă, mai avem în derulare o serie de investiţii prin care vor fi realizate aproximativ 850 de noi locuri destinate persoanelor private de libertate”, a adăugat Radu Marinescu.

El a amintit că, în luna mai, s-a întâlnit cu o delegaţie a Comitetului European pentru Prevenirea Torturii şi a Pedepselor sau Tratamentelor Inumane sau Degradante.

”Am evidenţiat, cu acest prilej, toate demersurile întreprinse în direcţia îmbunătăţirii condiţiilor de detenţie pentru persoanele care execută pedepse privative de libertate în unităţile aflate în subordinea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, astfel încât să fie asigurate standardele europene pentru locurile de detenţie şi respectate drepturile umane fundamentale. Toate progresele au fost menţionate în Raportul Comitetului, acesta fiind cel mai bun raport elaborat în ultimii ani, privind sistemul penitenciar românesc”, a arătat el.

La rândul său, Geo Bogdan Burcu, directorul general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, a afirmat că, şi în contextul măsurilor de austeritate, aparatul central este într-un dialog permanent cu partenerii sociali, pentru a identifica cele mai bune soluţii în vederea funcţionării eficiente a sistemului.

Petrică Bănuţă, directorul Penitenciarului Constanţa-Poarta Albă, a arătat că aceste lucrări nu ar fi fost posibile fără sprijinul constant al Ministerului Justiţiei şi al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor. Gradul actual de ocupare este de 124%, iar extinderea capacităţii reprezintă o necesitate acută pentru asigurarea unor condiţii optime de detenţie.

La rândul său, prim-procurorul Viorel Teliceanu, şeful Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, a remarcat că, în condiţiile actuale din Penitenciarul Constanţa-Poarta Albă, nu se mai poate pune problema încălcării drepturilor fundamentale, condiţiile de detenţie fiind conforme cu standardele europene.

Premierul anunţă o grilă de salarizare unică pentru localităţile care nu-şi acoperă din veniturile proprii, nici măcar cheltuielile de personal: Dacă cea mai mare parte a sumelor vin de la Guvern, este normal să existe o standardizare de cheltuieli

Guterres anunţă întâlniri ”constructive” la ONU între liderii rivali de pe Insula Cipru, dar constată dezacorduri persistente în subiecte-cheie