Studiul a vizat efectele alimentației restricționate în timp (TRE) – prin analizarea diferitelor programe de alimentație și a diferitelor tipuri de pierdere de grăsime.
Studiul a implicat 197 de participanți cu supraponderalitate sau obezitate, cu vârste cuprinse între 30 și 60 de ani, urmăriți pe parcursul a 12 săptămâni.
Au fost create patru subgrupuri: unul care și-a restricționat alimentația la opt ore dimineața și după-amiaza, unul restricționat să mănânce în opt ore după-amiaza și seara, unul restricționat să mănânce în orice perioadă de opt ore aleasă de participant și unul fără restricții alimentare în afară de respectarea dietei mediteraneene.
Datele au arătat că postul intermitent a fost asociat cu o pierdere în greutate medie de 2,4-3,1 kg peste cea a grupului de control care nu a primit nicio regulă TRE.
Scanările prin rezonanță magnetică (RMN) nu au arătat diferențe între grupuri în ceea ce privește reducerea țesutului adipos visceral (VAT) – grăsimea din jurul organelor noastre, care este puternic asociată cu sănătatea cardiometabolică. Cu toate acestea, grupul TRE care a urmat programul timpuriu a arătat o reducere mai mare a țesutului adipos subcutanat (SAT), tipul de grăsime mai vizibil chiar sub piele.
În plus, datele de la monitoarele de glucoză au arătat beneficii pentru grupul TRE timpuriu: nivelurile lor de glucoză erau mai bine reglementate atunci când nu mâncau și peste noapte, indicând faptul că organismul gestiona glucoza într-un mod mai sănătos, scrie gadgetreport.ro.
Cercetătorii cred că oprirea mâncării mai devreme în timpul zilei ar putea oferi organismului mai mult timp pentru a procesa în mod corespunzător alimentele și substanțele nutritive. Este încă o bifă în coloana pozitivelor pentru alimentația restricționată în timp ca parte a tratamentului pentru adulții cu supraponderalitate și obezitate.