Nord Stream 2, din nou în joc? Scenarii interesante despre viitorul controversatului gazoduct

Cercetarea companiei, creată de echipa de management al conductei Nord Stream, a examinat starea actuală a Nord Stream 2, precum și opțiunile viitoare, ajungând la concluzia că acesta ar putea fi reutilizat pentru transportul hidrogenului și GNL.

Se reamintește că Nord Stream 2 s-a aflat în centrul unui joc de poker politic și diplomatic între Berlin și Moscova, în timp ce din septembrie 2022, când a fost sabotat cu explozibili, a fost oficial inactiv.

Nord Stream 2, a cărui construcție a fost finalizată în 2021, constă din două seturi paralele de conducte, fiecare cu 1.230 de kilometri lungime și 1,2 metri în diametru, care pleacă din Golful Narva din Rusia și se termină în Lubmin din Germania.

Este considerată cea mai lungă și mai puternică conductă de gaz offshore construită vreodată, deoarece a fost proiectată pentru a transporta 55 de miliarde de metri cubi de gaz natural anual. Cu toate acestea, până acum nu a transportat nici măcar cea mai mică cantitate.

StreamTec Solutions, cu sediul în Elveția, a efectuat un studiu tehnic al situației actuale și opțiuni suplimentare pentru utilizarea viitoare a conductei Nord Stream 2.

Potrivit studiului, deteriorarea liniei A nu este atât de gravă pe cât se credea inițial, în timp ce linia B este încă intactă și ar putea fi reutilizată fără reparații.

„Linia A s-a rupt în două locații din apropierea insulei Bornholm. Cu toate acestea, mai mult de 90% din conductă nu a fost inundată și este încă umplută cu gaz natural la presiune scăzută. Coroziunea în secțiunile inundate ale conductei este minimă și nu reprezintă o amenințare la adresa integrității acesteia, în principal din cauza nivelurilor foarte scăzute de oxigen la această adâncime și a temperaturii apei suficient de scăzute pentru a minimiza coroziunea microbiană”, a declarat Richard Taylor, Offshore Construction Manager și Partener la StreamTec Solutions.

Potrivit acestuia, este fezabilă din punct de vedere tehnic să se repare Linia A, cu echipamente și expertiză imediat disponibile. Deci, în caz de reutilizare, repararea acestuia va costa mult mai puțin decât construirea unei noi conducte.

În ceea ce privește posibila utilizare viitoare a Nord Stream 2, o opțiune ar putea fi readaptarea acestuia pentru transportul hidrogenului, dar și pentru importul de GNL în Lubmin printr-un terminal de regazificare offshore sau chiar folosirea lui ca instalație de stocare a gazelor naturale.

StreamTec Solutions a fost creat de echipa de management a proiectului Nord Stream 1 care a fost finalizat în 2013 și are, de asemenea, două linii, care leagă Golful Portovaya din Rusia de Lubmin. Ulterior, cei șapte parteneri fondatori ai StreamTec Solutions au ocupat poziții similare în proiectul Nord Stream 2, care este similar din punct de vedere tehnic cu primul conductă.

Toate acestea sunt, desigur, supuse evoluțiilor geopolitice din regiunea mai largă, al căror rezultat va determina în cele din urmă viitorul Nord Stream 2.

Primarul din Los Angeles o demite pe şefa pompierilor după incendiile devastatoare din ianuarie

Poliţia germană a arestat un suspect în cazul înjunghierii unui bărbat la Memorialul Holocaustului din Berlin