Nori întunecați pe piața energiei regenerabile din cauza lui Donald Trump

Trump a criticat de multă vreme folosirea vântului ca formă primară de producere a energiei electrice, dar ultimele sale remarci au stârnit îngrijorări că noua administrație ar putea impune restricții semnificative asupra instalării de noi proiecte de energie eoliană.

Este cea mai scumpă energie care există, este de multe ori mai scumpă decât gazul natural curat, așa că vom încerca să adoptăm o politică în baza căreia să nu fie instalate noi turbine eoliene, a argumentat președintele ales, confirmând reflecția intensă pe care a făcut-o. a provocat pe piața de energie verde alegerea sa.

Și deși se pare că următorii patru ani vor fi patru ani pierduți pentru energia verde în SUA, există îngrijorarea că politica „anti-RES” a lui Trump ar putea găsi imitatori și susținători atât în Europa, cât și în țara noastră.

Se observă că astăzi guvernul federal al SUA oferă o serie de modalități de subvenționare a dezvoltării și exploatării parcurilor eoliene, care, conform tuturor indicațiilor, vor fi supuse la microscop și revizuite.

Este de menționat că Trump îl criticase puternic pe președintele în funcție, Biden, care a implementat o politică de consolidare a sectorului tehnologiei verzi prin faimosul IRA (Inflation Reduction Act), creându-i perspective importante în special în sectoarele fotovoltaic, eolian și hidrogen.

content-image

Cu toate acestea, incertitudinea cauzată de alegerea lui Trump a determinat mai multe companii să ajusteze, să revizuiască sau chiar să anuleze planurile de dezvoltare și investiții, în special în domeniul parcurilor eoliene offshore, care au fost adesea vizate de președintele ales al SUA.

De altfel, declarațiile lui Trump au avut ca rezultat o scădere a prețurilor acțiunilor marilor companii active în industria eoliană. Acțiunile unor companii precum Orsted, care activează în parcuri eoliene offshore, Vestas, care este cel mai mare producător de turbine eoliene, și Siemens Energy, care deține cea mai mare pondere de turbine eoliene pentru parcuri eoliene offshore, au avut un semn negativ în ultima perioadă.

Un indicator al îngrijorării este faptul că Siemens Energy a fost nevoită să clarifice că activitatea sa americană este doar o parte a activității sale generale și că marea majoritate a proiectelor sale offshore sunt situate în Europa, unde există și o cerere mai mare pe piață.

Factorii de pe piața de energie verde din Grecia insistă însă că evoluțiile pot favoriza în mod condiționat piața europeană, întrucât o posibilă scădere a cererii în SUA poate duce la o disponibilitate sporită a fondurilor de investiții, echipamente și, de asemenea, la o reducere a prețurilor pentru proiecte care se vor dezvolta în Europa.

Dimpotrivă, desigur, după cum s-a văzut și din declarațiile lui Trump, marele beneficiar al celui de-al doilea mandat la Casa Albă va fi mineritul și combustibilii fosili, în special gazele naturale. Printre altele, sunt de așteptat facilități mai mari în ceea ce privește licențele miniere, accesul mai ușor la finanțare și ridicarea restricțiilor asupra noilor licențe de export de GNL de la companiile americane.

Sursa: www.stiripesurse.ro

În spatele cortineri: Danemarca i-a transmis mesaje private lui Trump, pe tema Groenlandei

Misterul cadavrului descoperit lângă București – Anchetatorii nu reușesc să-și dea seama cine este, dar au schimbat încadrarea în omor