Nou sezon din „Comori pierdute ale Egiptului”, cu provocări extreme în deşert pentru exploratori, pe National Geographic/ VIDEO

Un nou sezon al documentarului „Comori pierdute ale Egiptului”, în care exploratori moderni se confruntă cu provocările extreme ale deşertului, debutează luni, de la ora 20.00, pe National Geographic.

Cu acces fără precedent la echipele internaţionale de egiptologi, noul sezon prezintă modul în care exploratorii descoperă comori găsite la 2000 de ani distanţă, ce continuă să îmbogăţească înţelegerea noastră asupra unei civilizaţii care a marcat profund istoria omenirii.

În inima Egiptului antic

Explorând misterele faraonilor şi reginelor din Egiptul antic, documentarul prezintă secretele ascunse ale unor figuri legendare precum Tutankhamon şi Ramses al II-lea. Fiecare descoperire aduce la lumină noi informaţii despre influenţa acestor conducători, de la reformele religioase revoluţionare ale lui Tutankhamon până la strălucirea strategică a lui Ramses al II-lea.

Telespectatorii vor avea ocazia să descopere şi palatul regal al lui Khufu, situat la umbra Marii Piramide din Giza, unde arheologii au dezgropat fragmente de papirus care oferă detalii despre construcţia grandioasă a acestui palat. Fiecare episod arată complexitatea interpretării acestor documente antice, prezentând cum papirusurile şi artefactele găsite în situri contribuie la reconstituirea istoriei.

Descoperiri în locuri neaşteptate

Unul dintre aspectele fascinante ale acestui sezon este modul în care arheologii reuşesc să facă descoperiri în cele mai neaşteptate locuri. Într-unul dintre episoade, o echipă de arheologi găseşte artefacte valoroase pe un teren de fotbal, demonstrând că istoria poate fi ascunsă oriunde, chiar şi în cele mai surprinzătoare locuri. Această capacitate de a găsi comori în locuri aparent neaşteptate este un tribut adus dedicării şi migalei cu care aceşti experţi îşi desfăşoară munca.

Meticulozitate şi atenţia la detalii sunt vitale pentru a proteja integritatea fiecărei descoperiri şi pentru a păstra nealterată povestea pe care o spune.

Theodor Zavalaş, istoric, exprimă în mod elocvent importanţa acestor descoperiri: „Ca istoric, am avut ocazia să explorez şi să protejez situri istorice şi obiecte de patrimoniu ce reflectă evoluţia civilizaţiei noastre. Fiecare descoperire, fie ea un artefact uitat sau o clădire străveche, este o fereastră spre trecut, o piesă vitală în înţelegerea identităţii culturale a unui popor”. 

Acest sezon aduce în prim-plan dedicarea acestor exploratori moderni, care, în ciuda condiţiilor dure din deşert, continuă să caute, să descopere şi să ne ofere o fereastră spre trecutul strălucitor al unei civilizaţii ce a schimbat cursul istoriei. „Documentarul Comori pierdute ale Egiptului de la National Geographic ne poartă într-o astfel de călătorie fascinantă, oferind un acces fără precedent la munca egiptologilor care se confruntă cu provocările extreme ale deşertului pentru a aduce la suprafaţă relicve incredibile. Este o odă adusă acestor exploratori moderni, ale căror eforturi nu doar că dezvăluie comorile ascunse ale Egiptului, dar şi îmbogăţesc moştenirea umanităţii.” – adaugă Theodor Zavalaş.

Hezbollahul ameninţă Israelul cu noi atacuri după atacul de la sud de Haifa soldat cu patru moţi şi peste 60 de răniţi

Candidații la prezidențiale fac potecă la Iași pentru hramul Sf. Parascheva