Un număr mare de arme aflate în afara controlului statului reprezintă o provocare majoră pentru preşedintele interimar Ahmed al-Sharaa, întrucât atât grupuri care îl susţin, cât şi cele care i se opun rămân înarmate.
Ministrul Apărării, Murhaf Abu Qasra, a declarat că mai multe unităţi militare au fost deja integrate ”într-un cadru instituţional unificat”, descriind această etapă drept o realizare importantă.
”Subliniem necesitatea ca restul grupurilor militare mici să se alăture ministerului într-un termen maxim de zece zile de la data acestui anunţ, pentru a finaliza eforturile de unificare şi organizare,” a afirmat Abu Qasra într-o declaraţie.
Nu a fost specificat exact la ce facţiuni se referă. Declaraţia nu pare să vizeze Forţele Democratice Siriene (SDF), o importantă forţă condusă de kurzi în nord-estul ţării, care a semnat un acord cu Sharaa la începutul anului privind integrarea în structurile de stat.
Săptămâna trecută, Siria a primit un sprijin diplomatic major când preşedintele american Donald Trump s-a întâlnit cu Sharaa şi a anunţat ridicarea sancţiunilor impuse regimului de la Damasc.
Ministrul de Interne sirian, Anas Khattab, a declarat că această decizie va sprijini eforturile de consolidare a securităţii şi stabilităţii în Siria şi în regiune.
Grupurile rebele sunnite, care, la fel ca formaţiunea islamistă Hayat Tahrir al-Sham condusă de Sharaa, au luptat împotriva lui Assad, au fost de acord în decembrie să se dizolve şi să fie integrate în Ministerul Apărării.
Siria se confruntă în continuare cu episoade de violenţă sporadică. În martie, militanţi sunniţi au ucis sute de membri ai minorităţii alawite, în atacuri de răzbunare provocate de violenţe atribuite forţelor fidele lui Assad. Peste 100 de persoane au fost ucise în confruntările izbucnite la sfârşitul lunii aprilie în zonele druze de lângă Damasc, unde au avut loc lupte între militanţi sunniţi şi combatanţi druzi.
Autorităţile siriene au efectuat sâmbătă raiduri împotriva unor celule ale grupării Stat Islamic în oraşul Alep.