‘Nu este o scăpare’. Un expert al Institutului ‘Elie Wiesel’ atrage atenția asupra propagandei legionare făcute de Diana Șoșoacă

Adina Marincea, cercetătoare a Institutului pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”, într-o declarație acordată Digi24.ro, arată că „nu este o scăpare” din partea Dianei Șoșoacă.

„Diana Șoșoacă oferă în mod sistematic platformă făcând emisiuni cu cei mai cunoscuți și cei mai virulenți antisemiți și negaționiști români. Deci din nou, nu e o scăpare întâmplătoare, ci este ceva care se repetă de peste un an de zile (…) Deci Șoșoacă se înconjoară constant cu astfel de oameni și din platforma și vizibilitatea ei le de și lor, iar ei la rândul lor o promovează pe ea și o susțin prin canalele lor”, a explicat Adina Marincea.

De ce este nociv acest discurs?

„De ce este nociv acest tip de discurs? Pentru că este instigare la ură, uneori poate fi chiar și din instigare la violență pe bază de etnie și religie, lucruri care sunt specific interzise prin lege. Și interdicția asta prin lege vine tocmai din istoria tragică care a avut loc la nivelul Europei și de care se face responsabilă și România în timpul Holocaustului. Autoritățile din România, sub conducerea lui Antonescu, au omorât undeva până la 380.000 de evrei”, a declarat Adina Marincea, cercetătoarea Institutului pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”, pentru Digi24.ro.

Adina Marincea mai subliniază că Diana Șoșoacă, prin prisma funcțiilor deținute în ultimii ani, a prins „priză la un public semnificativ din România”.

„Atunci, devine o foarte mare problemă, pentru că dacă ea instigă la ură antisemită și neagă ororile Holocaustului, ceea ce face sistematic, atunci populația care o ascultă, publicul ei va prelua acest tip de mesaj – și vorbim de o populație care oricum nu are un nivel ridicat al educației și cunoștințe istorice”, a adăugat cercetătoarea Institutului Elie Wiesel. Acest lucru se întâmplă și în contextul în care în România încă există prejudecăți antisemite la un „nivel destul de ridicat”, amplificate de evenimentele la scară internațională din ultimii ani, a mai subliniat cercetătoarea.

„Toate aceste crize au alimentat și au scos de la naftalină teoriile conspiraționiste antisemite. Când apare o criză în societate, numai bine, teoriile conspiraționiste antisemite sunt folosite ca să dea niște explicații, să găsească un dușman inventat care este vinovat pentru tot răul din lume și apelează la mentalul colectiv și stereotipurile sădite deja de secole întregi cu privire la populația de origini evreiești. Apelează la narațiuni care au deja un istoric destul de puternic”, a adăugat Adina Marincea.

IGPR – 37 de percheziţii în Ilfov, Dâmboviţa şi Bucureşti, într-un dosar în care 10 persoane sunt cercetate pentru lovire sau alte violenţe, camătă şi şantaj – FOTO, VIDEO

Bancile din România dispun de fonduri, dar preferă să nu mai acorde credite. Care este explicația acestei politici