Deoarece fiecare interacțiune consumă de aproximativ zece ori mai multă energie decât o căutare obișnuită pe Google, aceste gesturi mărunte atrag atenția asupra unei întrebări mult mai importante: care este, de fapt, costul real al inteligenței artificiale?, scrie Stars Insider.
De ceva vreme ne întrebăm la nivel ipotetic ce s-ar întâmpla dacă un robot ne-ar putea înlocui locul de muncă — fie că e vorba de programare, compoziție muzicală, servicii pentru clienți, redactarea de contracte sau predare și multe altele — dar acum ipoteza devine tot mai reală.
Până acum, probabil ai auzit de ChatGPT, un chatbot alimentat de inteligența artificială, programat să simuleze conversații umane. Niciun software nu a reușit vreodată să ofere răspunsuri atât de convingătoare, detaliate și asemănătoare celor umane.
OpenAI a lansat prototipul către public la sfârșitul anului 2022 și, deși este uimitor chiar și pentru unii dintre cei mai importanți oameni din domeniul tehnologiei datorită abilităților sale avansate de scriere, ridică în același timp și motive serioase de îngrijorare.
De la amenințările pe care le reprezintă pentru școli, până la tratamentul lipsit de etică al celor care filtrează manual conținutul toxic din datele sursă pe care AI-ul este antrenat, există numeroase motive legitime de îngrijorare asociate acestei tehnologii incredibil de inovatoare.