Numele surorilor Brontë a fost corectat la Westminster Abbey după 85 de ani

O nedreptate care a durat 85 de ani a fost reparată la Poets’ Corner din Westminster Abbey prin corectarea ortografiei unuia dintre cele mai mari nume literare. Bronte este acum Brontë, scrie The Guardian.

Un memorial modificat pentru Charlotte, Emily şi Anne Brontë a fost dezvelit joi, cu adăugarea tremei la numele de familie care asigură pronunţia literei „e” în două silabe. 

Placa memorială a fost instalată în 1939 şi, dintr-un motiv oarecare, nu avea trema pe care o foloseau Brontë.

Corecţia a fost făcută după ce Sharon Wright, editorul revistei Brontë Society Gazette, s-a adresat mănăstirii, vizitând Poets’ Corner în cadrul cercetărilor pentru o nouă carte.

„Primul lucru la care m-am gândit a fost: „Au scris numele greşit! Cu siguranţă nu pot fi prima persoană care a observat asta. Nu cred că sunt, dar s-ar putea să fiu prima care să atragă atenţia cuiva şi să spună: „Putem să scriem numele corect, vă rog?””, a spus Wright. „Aceste femei sunt trei dintre cele mai mari scriitoare ale acestei ţări. Merită ca numele lor să fie scrise corect pe monumentul creat în onoarea lor”. 

Motivele greşelii nu sunt clare, deşi se presupune că momentul a jucat un rol, în sensul că placa a fost instalată la 8 octombrie 1939, la scurt timp după izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial.

Aceasta înseamnă că nu a existat o ceremonie. Într-o scrisoare datată 2 noiembrie a aceluiaşi an, Paul de Labilliere, pe atunci decan al Westminster, scria: „Mi-aş dori foarte mult ca finalizarea sa să fie marcată printr-o ceremonie de dezvelire, dar în aceste vremuri, aşa ceva este exclus”.

Instalarea plăcii a fost sponsorizată de Societatea Brontë, fondată în 1893 şi una dintre cele mai vechi societăţi literare din lume.

„Good One”, regizat de India Donaldson, a fost recompensat cu Marele Premiu al BIFF 2024. „Anul Nou care n-a fost” – Premiul special al Juriului/ VIDEO

Răsturnare de situație, în cazul morții lui Alexei Navalnîi: De ce a murit, de fapt, fostul lider al opoziției ruse