Nvidia, Google, Microsoft şi zeci de alte companii tehnologice vor prezenta instrumente de inteligenţă artificială pentru sectorul sănătăţii, la o conferinţă majoră în Las Vegas

Nvidia, Google, Microsoft şi zeci de alte companii tehnologice vor prezenta în această săptămână, la o conferinţă majoră din Las Vegas, instrumente de inteligenţă artificială despre care spun că vor economisi timp valoros medicilor şi asistentelor medicale, transmite CNBC.

Duminică, a început oficial o conferinţă de tehnologie în domeniul sănătăţii numită HLTH, care se aşteaptă să atragă mai mult de 12.000 de lideri din industrie în acest an şi, pe baza agendei de vorbitori şi a anunţurilor făcute înainte de conferinţă, instrumentele AI destinate soluţionării sarcinilor administrative vor fi vedeta acestui an.

Medicii şi asistentele medicale sunt responsabili pentru o cantitate imensă de documentaţii, în timp ce încearcă să ţină pasul cu dosarele pacienţilor, să interacţioneze cu companiile de asigurări şi să se conformeze reglementărilor. De multe ori, aceste sarcini sunt realizate manual, în parte deoarece datele de sănătate sunt izolate şi stocate la mai mulţi furnizori şi formate.

Sarcina administrativă copleşitoare este o cauză majoră a epuizării în industrie şi este o parte din motivul pentru care este aşteaptată o penurie naţională de 100.000 de lucrători în domeniul sănătăţii din SUA până în 2028, conform firmei de consultanţă Mercer.

Companiile tehnologice, dornice să obţină o parte dintr-o piaţă care ar putea depăşi cheltuieli de 6,8 trilioane de dolari până la sfârşitul deceniului, susţin că instrumentele lor generative AI pot ajuta.

Google, de exemplu, a declarat că lucrează pentru a-şi extinde baza de clienţi din domeniul sănătăţii prin abordarea sarcinilor administrative cu ajutorul AI.

Joia trecută, compania a anunţat disponibilitatea generală a software-ului Vertex AI Search for Healthcare, pe care l-a introdus iniţial în cadrul unei capacităţi de testare la HLTH, anul trecut.

Vertex AI Search for Healthcare permite dezvoltatorilor să construiască instrumente care să ajute medicii să caute rapid informaţii în diverse dosare medicale, a declarat Google.

Noile caracteristici din cadrul Google’s Healthcare Data Engine, care ajută organizaţiile să construiască platformele de care au nevoie pentru a susţine AI generativ, sunt, de asemenea, acum disponibile, a spus compania.

Google a publicat joi rezultatele unui sondaj care arată că medicii petrec aproape 28 de ore pe săptămână pentru sarcini administrative. În sondaj, 80% dintre furnizori au declarat că acest lucru le ia timp de la pacienţi, iar 91% s-au declarat pozitivi în privinţa utilizării AI pentru a simplifica aceste sarcini.

Similar, Microsoft a anunţat pe 11 octombrie o colecţie de instrumente care vizează reducerea sarcinii administrative a medicilor, inclusiv modele de imagistică medicală, un serviciu de agent pentru sănătate şi o soluţie automată de documentaţie pentru asistente, majoritatea fiind încă în stadii incipiente de dezvoltare.

Microsoft oferă deja un instrument automat de documentaţie pentru medici prin intermediul subsidiarei sale, Nuance Communications, pe care a achiziţionat-o într-o afacere de 16 miliarde de dolari în 2021.

Instrumentul, numit DAX Copilot, foloseşte AI pentru a transcrie vizitele medicilor cu pacienţii şi a le transforma în note şi rezumate clinice. Ideal, acest lucru înseamnă că medicii nu trebuie să-şi piardă timpul tastând aceste note singuri.

Asistentele şi medicii completează diferite tipuri de documentaţii în timpul schimburilor lor, aşa că Microsoft a declarat că construieşte un instrument separat pentru asistente care se potriveşte cel mai bine fluxurilor lor de lucru.

Instrumentele de scriere AI, cum ar fi DAX Copilot, au explodat în popularitate în acest an, iar competitorii lui Nuance, cum ar fi Abridge, care a atras o finanţare de peste 460 de milioane de dolari, şi Suki, care a obţinut 165 de milioane de dolari, vor fi, de asemenea, prezenţi la conferinţa HLTH.

Dr. Shiv Rao, fondatorul şi CEO-ul Abridge, a declarat pentru CNBC, în martie, că ritmul cu care industria sănătăţii a adoptat această nouă formă de documentaţie clinică se simte ca fiind ”istoric”.

Abridge a primit în aceeaşi lună o investiţie apreciabilă din partea diviziei de capital de risc a Nvidia. Nvidia se pregăteşte, de asemenea, să abordeze sarcinile medicilor şi asistentelor la HLTH.

Kimberly Powell, vicepreşedintele companiei în domeniul sănătăţii, va susţine un discurs principal luni, care va explica modul în care utilizarea AI generative va ajuta profesioniştii din domeniul sănătăţii ”să dedice mai mult timp îngrijirii pacienţilor”, conform site-ului conferinţei.

Unităţile de procesare grafică ale Nvidia, sau GPU-urile, sunt folosite pentru a crea şi implementa modelele care alimentează aplicaţii precum ChatGPT de la OpenAI. Drept urmare, Nvidia a fost unul dintre beneficiarii principali ai boom-ului AI.

Acţiunile Nvidia au crescut cu peste 150% de la începutul anului, iar preţul acţiunilor a crescut de trei ori anul trecut.

Compania a făcut progrese constante în sectorul sănătăţii în ultimii ani şi oferă o gamă variată de instrumente AI pentru dispozitive medicale, descoperirea medicamentelor, genomică şi imagistică medicală. Nvidia a anunţat, de asemenea, parteneriate extinse cu companii precum Johnson & Johnson şi GE HealthCare în martie.

Deşi sectorul sănătăţii a fost de obicei lent în adoptarea noilor tehnologii, entuziasmul din jurul instrumentelor AI administrative a fost de necontestat de când ChatGPT a apărut pe scenă în urmă cu doi ani.

Totuşi, multe sisteme de sănătate sunt încă în etapele incipiente de evaluare a instrumentelor şi furnizorilor, iar acestea vor face turul pe parcursul expoziţiei HLTH. Companiile tehnologice vor trebui să dovedească că au capacitatea de a aborda una dintre cele mai complexe probleme ale sănătăţii.

 

ALEGERI ÎN MOLDOVA. Rezultatele parţiale la ora 07.00: La referendum, scorul este strâns, cu un uşor avans pentru “Nu” / La prezidenţiale, Maia Sandu are 41,91 la sută, iar Alexandr Stoianoglo 26,28 la sută / S-au prelucrat peste 97 la sută din totalul pr

După 100 de ani de eforturi, Egiptul este liber de malarie: „Boala care i-a chinuit pe faraoni aparţine acum istoriei ţării”