Nahid Taghavi, o activistă iraniano-germană pentru drepturile femeilor, a fost eliberată din închisoare şi s-a întors în Germania după mai mult de patru ani de detenţie în Iran, a anunţat luni Amnesty International, informează Reuters.
Eliberarea lui Nahid Taghavi a avut loc în urma îngrijorărilor cu privire la starea de sănătate a femeii în vârstă de 70 de ani şi a apelurilor din partea grupurilor pentru apărarea drepturilor omului către guvernul german de a face presiuni asupra Teheranului în acest caz.
Taghavi a fost reţinută în octombrie 2020 în timpul unei vizite la Teheran şi ulterior condamnată la 10 ani şi opt luni de închisoare pentru presupusa ei implicare într-un grup ilegal şi pentru propagandă împotriva statului. Amnesty a calificat acuzaţiile ca fiind inventate.
„Mama mea este în sfârşit acasă. Cuvintele nu sunt suficiente pentru a descrie bucuria noastră. În acelaşi timp, plângem cei patru ani care ne-au fost furaţi şi oroarea pe care a trăit-o în închisoarea Evin”, a declarat fiica sa, Mariam Claren.
These are the reunions we all wait for!
After more than 4 years unlawfully detained in Iran, we see take her mother, Nahid Taghavi, in her arms.
Shoutout to Mariam for all her hard work & the arduous battle she fought. It finally paid off. Nahid is where she…— Hostage Aid Worldwide (@HostageAid)
Grupul pentru drepturile omului a declarat că Taghavi a fost torturată în timpul detenţiei şi ţinută în izolare.
Activista a aterizat în siguranţă în Germania duminică, a declarat Amnesty, care face apel la Iran să facă şi alte eliberări.
„Un mare moment de bucurie că Nahid Taghavi îşi poate în sfârşit îmbrăţişa din nou familia”, a declarat ministrul german de externe Annalena Baerbock într-o postare pe X.
Germania a intrat în conflict cu Iranul în trecut din cauza încarcerării de către republica islamică a cetăţenilor cu dublă cetăţenie şi a criticat situaţia drepturilor omului. În octombrie, Berlinul şi-a rechemat ambasadorul din Iran, în urma execuţiei cetăţeanului germano-iranian Jamshid Sharmahd.
Săptămâna trecută, Iranul a eliberat-o pe jurnalista italiană Cecilia Sala, la trei săptămâni după ce aceasta a fost reţinută la Teheran în timpul unei călătorii pentru a face un reportaj. Duminică, omul de afaceri iranian Mohammad Abedini, care fusese reţinut în Italia în baza unui mandat american, a fost eliberat şi s-a întors în Iran, după ce ministrul justiţiei din Italia a depus o cerere de revocare a arestării sale.
Eliberările intervin în timp ce luni, la Geneva, au loc discuţii privind programul nuclear iranian între Teheran, pe de o parte, şi Franţa, Germania şi Regatul Unit, pe de altă parte, cu o săptămână înainte de învestirea noului preşedinte american, Donald Trump, care promite sancţiuni dure împotriva Teheranului.