Cel puţin 85.000 de femei şi fete tinere au fost ucise cu intenţie în lume în 2023, majoritatea dintre ele de către apropiaţi, potrivit unor date publicate luni de ONU, ”un nivel alarmant” al unor omoruri care fi putut să fie ”evitate”, relatează AFP.
”Casa rămâne locul cel mai peruculos” pentru femei, iar 60% dintre ele cu fost victime ale ”soţului sau altor membri ai familiei”, arată în acest raport Oficiul ONU împotriva Drogurilor şi Crimei (ONUDC) cu sediul la Viena şi ONU Femei cu sediul la New York.
Over 140 women are killed globally by an intimate partner or family member EVERY DAY
Each number represents a life taken, a future erased & a loved one left behind.
There is .
For more insights, read our latest report with :
— UN Office on Drugs & Crime (@UNODC)
Astfel, 140 de femei au fost ucise pe zi, adică una la zece minute.
Acest fenomen ”care depăşeşte frontierele, atinge toate categoriile sociale şi grupurile de vârstă”.
Caraibele, America Centrală şi Africa sunt cele mai afectate regiuni, urmate de Asia.
Pe continentul american şi în Europa, feminicidele sunt comise în majoritatea cazurilor de către partener, iar în restul lumii cel mai adesea de către membri ai familiei.
Numeroase victime au semnalat înaintea morţii violenţe fizice, sexuale sau psihologice, potrivit datelor disponibile în unele ţări, inclusiv în Franţa.
”Acest lucru sugerează că multe omucideri puteau să fie evitate”, subliniază autorii studiului, de exemplu prin ”măsura ordinului judecătoresc”.
În regiunile în care este posibil să se stabilească o tendinţă, nivelul feminicidelor a stagnat sau a scăzut doar uşor începând din 2010, ceea ce arată că această formă de violenţă ”este îndrădăcinată în practici şi norme” şi este dificl de eradicat, notrează ONUDC, care analizează datele culese în 107 ţări.
În pofida eforturilor întreprinse în mai multe ţări, ”feminicidele se menţin la un nivel alarmant”, relevă autorii studiului.
Însă ”aceasta nu este o fatalitate”, potrivit directoarei ONU Femei, Sima Bahous, citată într-un comunicat.
Ea cere ţărilor să-şi înăsprească arsenalul legislativ şi să colecteze mai bine datele.