O femeie suedeză, inculpată în Suedia cu privire la reducerea la sclavie a minorităţii etnice irakiene yazidi în Siria

Justiţia suedeză a inculpat cu privire la genocid o femeie în vârstă de 52 de ani, pe care o acuză că a redus la sclavie femei şi copii yazidi în locuinţa sa din Rakka, în Siria, în perioada 2014-2016, declară o procuroare, Reena Devgun, AFP.

Femeia a fost inculpată cu privire la ”genocid, crime împotriva umanităţii şi crime grave de război” în cadrul unei primei anchete desfăşurate de către Suedia cu privire la crime comise de către gruparea jihadistă Statul Islamic (SI) împotriva minorităţii kurdofone yazidi.

Această femeie de naţionalitate suedeză a fost condamnată deja de către un tribunal suedez la şase ani de închisoare, în 2022, cu privire la faptul că a permis recrutatea fiului său în vârstă de 12 ani drept copil-soldat al grupării jihadiste.

Procuroarea Reena Devgun declară că, în ancheta precedentă, justiţia a obţinut declaraţii de la martori potrivit cărora ”ea avea scalvi la Rakka”, acuzaţii care au condus la o continuare a anchetei.

Această femeie, acuză procuroarea, a contribuit prin faptele sale la crime comise mai larg de SI împotriva minorităţii yazidi.

”Dacă primeşti yazidi în gospodăria ta şi eşti membru SI sau soţia unui membru al SI şi îi tratezi în acest fel, eu susţin că participi la aceste crime”, subliniază procuroarea.

Acuzata a ţinut nouă persoane – trei femei şi şase copii – care erau trataţi ”ca scalvi” acasă la ea, la Rakka, fosta ”capitală” a ”califatului” autoproclamat al grupării teroriste, în centrul Siriei, acuză ea.

Aceste femei şi copii – pe care i-a reţinut între 20 de zile şi şapte luni – erau puşi să se ocupe de treburi casnice.

Reena Devgun acuză că ei au fost fotografiaţi ”cu intenţia de a fi vânduţi”.

Probele constau în declaraţii ale victimelor şi unor persoane care au fost acasă la această femeie.

Aceste infracţiuni sunt pasibile de închisoare pe viaţă în Suedia.

Un proces urmează să înceapă la 7 octombrie şi să dureze cel puţin două luni.

Aproximativ 300 de suedezi – un sfert femei – au intrat în gruparea Statul Islamic în Siria şi Irak în perioada 2014-2014, potrivit spionajului suedez.

UNSAR: Despăgubiri de 20 milioane de euro, achitate pentru refacerea locuinţelor în urma dezastrelor naturale în perioada 2013-2023

Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare: Despăgubirile achitate de asiguratori pentru refacerea locuinţelor în urma dezastrelor naturale se ridică la 20 milioane euro, în decurs de 10 ani