O imagine cu ”fermieri albi” morţi prezentată de Trump era din filmări Reuters făcute în Congo, nu în Africa de Sud

Preşedintele SUA, Donald Trump, a arătat o captură dintr-o filmare a Reuters făcută în Republica Democrată Congo ca parte din ceea ce a prezentat în mod fals, miercuri, ca dovezi ale uciderii în masă a sud-africanilor albi, relatează Reuters.

”Aceştia sunt toţi fermieri albi care sunt îngropaţi”, a spus Trump, ridicând un articol tipărit însoţit de o fotografie, în timpul controversatei întâlniri din Biroul Oval cu preşedintele sud-african Cyril Ramaphosa.

De fapt, în filmare, publicată de Reuters în 3 februarie şi ulterior verificată de echipa agenţiei de ştiri, înfăţişează voluntari care ridică saci cu cadavre în oraşul Goma din Congo. Imaginea a fost luată din filmarea Reuters făcută în urma luptelor mortale cu rebelii M23, susţinuţi de Rwanda.

Postarea arătată lui Ramaphosa de către Trump în timpul întâlnirii de la Casa Albă a fost publicată de American Thinker, o publicaţie online conservatoare, în legătură cu conflicte şi tensiuni rasiale în Africa de Sud şi Congo.

Postarea nu a creditat imaginea, ci a identificat-o drept ”o captură de ecran de pe YouTube” cu link la un reportaj video despre Congo pe YouTube, în care era creditată agenţia Reuters.

Casa Albă nu a răspuns solicitării de a comenta acest lucru.

Andrea Widburg, editor la American Thinker şi autorul postării în cauză, a replicat Reuters că Trump a ”identificat greşit imaginea”.

Ea a adăugat totuşi că postarea, care se referă la ceea ce a numit ”guvernarea disfuncţională, marxistă şi obsedată de rasă” a lui Ramaphosa, a ”arătat presiunea crescândă care este pusă pe sud-africanii albi”.

Filmarea din care a fost făcută captura arată o îngropare în masă după un asalt al M23 asupra oraşului Goma, fiind făcută de jurnalistul video Djaffar Al Katanty.

”În ziua aceea, a fost extrem de dificil pentru jurnalişti să intre… a trebuit să negociez direct cu M23 şi să mă coordonez cu Comitetul Internaţional al Crucii Roşii pentru a mi se permite să filmez”, a spus Al Katanty said. ”Doar Reuters are filmare”, a adăugat el.

Al Katanty a afirmat că să îl vadă pe Trump ţinând articolul cu captura de ecran din filmarea sa a fost un şoc.

”În văzul întregii lumi, preşedintele Trump a folosit imaginea mea, a folosit ce am filmat în Congo pentru a încerca să îl convingă pe preşedintele Ramaphosa că în ţara sa oamenii albi sunt ucişi de cei de culoare”, a declarat Al Katanty.

Ramaphosa a făcut, în această săptămână, o vizită la  Washington pentru a încerca să repare relaţiile cu Statele Unite după criticile persistente ale lui Trump din ultimele luni privind legile din Africa de Sud, politica externe şi presupusele rele tratamente aplicate minorităţii albe, pe care Africa de Sud le neagă.

Trump a întrerupt întâlnirea televizată cu Ramaphosa pentru a pune o filmare, despre care a spus că arată dovezi de genocid împotriva fermierilor albi din Africa de Sud. Această teorie a conspiraţiei, care a circulat pe chat-uri ale extremei drepte de câţiva ani, se bazează pe afirmaţii false.

Trump a răsfoit apoi imagini tipărite din articole despre care a spus că detaliază uciderea sud-africanilor albi, spunând: ”moarte, moarte, moarte, moarte oribilă”.

Creşterea randamentelor obligaţiunilor americane îi determină pe investitori să-şi reconsidere strategiile globale

Xiaomi lansează un nou cip pentru smartphone-uri care rivalizează cu cele pentru dispozitivele Apple, la un preţ semnificativ mai mic