O măsură privind acordarea de facilităţi investitorilor, pe masa Guvernului în perioada următoare (ministru)

O primă măsură privind acordarea de facilităţi investitorilor care promovează investiţii strategice în economia naţională, în domeniul industriei prelucrătoare, va fi pe masa Guvernului în perioada următoare, a anunţat marţi ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, în cadrul unei conferinţe de presă.

„Investiţiile publice în sine reprezintă coloana vertebrală de dezvoltare a României, dar ele nu trebuie văzute doar singular. La ele trebuie să adăugăm şi atragerea de investiţii din mediul privat. Aţi amintit modelul de investiţie în Nokian pe care noi îl avem ca exemplu de susţinere cu alocare de bani din buget sub formă de ajutor de stat, aprobat prin decizia Comisiei Europene. Aici vedem un nivel al investiţiei de peste 600 de milioane de euro pe care ni l-am dori multiplicat cât de mult posibil, pentru că are un efect multiplicator masiv în economia naţională şi, de aceea, aţi văzut că Guvernul României a anunţat planul de reînnoire industrială a ţării noastre, cu toate componentele sale, de a pregăti industria spre o nouă etapă de progres, dar şi de dezvoltare, ţinând cont atât de progresul tehnic, tranziţia verde, dar şi cea digitală. În acest context, în perioada următoare, o primă măsură care va fi pusă în dezbatere pe masa Guvernului – şi sperăm să fie şi aprobată, este cea referitoare la acordarea de facilităţi investitorilor, care promovează investiţii strategice în economia naţională, în domeniul industriei prelucrătoare. E un program care s-a derulat în mod similar şi la nivelul altor state membre ale Uniunii Europene”, a menţionat Marcel Boloş.

Totodată, ministrul a explicat că este un model pe care l-a văzut inclusiv în Germania, care îşi pregăteşte industria „să treacă spre această nouă etapă de existenţă, de modernizare şi de pregătire din punct de vedere al progresului tehnologic, al tranziţiei verzi şi al digitalizării.”

„Pachetul acesta de măsuri care a fost discutat în coaliţia de guvernare este în valoare de peste 2 miliarde de euro. E o şansă pe care încercăm să o dăm industriei prelucrătoare şi, desigur, celelalte măsuri subsecvente, care sunt parte componentă din pachetul de reînnoire industrială, urmează să fie aprobate de către Guvern, acordându-se o importanţă deosebită industriei sidirugice şi industriei chimice, mai ales din perspectiva aceasta a utilizării gazului natural din proiectul Neptun Deep. Trebuie să avem în vedere şi o utilizare eficientă a acestei materii prime, respectiv a gazului natural. Aveţi o imagine de ansamblu pentru ceea ce înseamnă eforturile pe care le face Guvernul, pe de o parte pentru investiţiile publice, pe de altă parte pentru investiţiile private. Şi închei cu această ultimă măsură care se adresează industriei siderurgice şi celei chimice. Pregătim cumva industria chimică pentru a prelua materia primă şi a o valorifica pentru producerea de îngrăşăminte. Este un pas important, un lucru extrem de relevant pentru ceea ce înseamnă reînnoirea industrială a României”, a mai spus Boloş.

Programul guvernamental de investiţii, obiectivele din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) pentru 2024-2025 şi fondurile europene din cadrul multianual pentru România sunt doar câteva dintre subiectele de discuţie propuse în cadrul conferinţei „RoInvest – Ediţia a V-a”, organizată marţi, la Bucureşti. AGERPRES/(AS – autor: Nicoleta Bănciulea, editor: Mariana Nica, editor online: Ada Vîlceanu) 

Guvernul pregătește schimbări mari la polițele RCA: Ce trebuie să știe șoferii

Preşedintele FIFA l-a felicitat pe Pedro Sanchez pentru rezultatele bune ale fotbalului spaniol