Miniştrii de externe europeni urmează să discute despre relaxarea regimului de sancţiuni impus Siriei în timpul unei reuniuni la Bruxelles pe 27 ianuarie.
Liderii europeni au început să îşi reevalueze politica faţă de Damasc după înlăturarea de la putere a preşedintelui Bashar al-Assad de către forţele insurgente conduse de mişcarea islamistă Hayat Tahrir al-Sham (HTS), care este desemnată grupare teroristă de către Statele Unite şi de numeroase alte ţări, precum şi de Naţiunile Unite.
Documentul, semnat de Germania, Franţa, Ţările de Jos, Spania, Finlanda şi Danemarca, afirmă că UE „ar trebui să înceapă imediat ajustarea regimului de sancţiuni”.
Cu toate acestea, documentul avertizează de asemenea că, dacă aşteptările UE privind respectarea drepturilor omului şi a minorităţilor nu sunt îndeplinite, ar putea ca alte sancţiuni să nu mai fie ridicate şi un mecanism de snapback (revenire la starea iniţială) ar putea fi aplicat sancţiunilor deja ridicate.
SUA au decis săptămâna trecută o scutire de sancţiuni pentru tranzacţiile cu instituţiile guvernamentale din Siria timp de şase luni, într-un efort de a facilita fluxul de asistenţă umanitară.
Cei şase membri UE au afirmat că blocul comunitar ar trebui să ridice sancţiunile pentru a facilita zborurile civile, să reevalueze sancţiunile asupra bunurilor de mare valoare, să elimine interdicţia de export de tehnologie de petrol şi de gaze şi să redeschidă canalele financiare între UE şi Siria.
Ei au mai spus că sancţiunile împotriva membrilor administraţiei Assad şi a susţinătorilor acesteia ar trebui să rămână în vigoare.
Ridicarea sancţiunilor împotriva HTS ar trebui să fie discutată la nivelul ONU şi coordonată cu parteneri apropiaţi, se arată în document, care precizează că aceasta „va depinde de evaluarea noastră comună a entităţii HTS şi a liderului acesteia (Ahmad) Al-Shareh, precum şi a evoluţiei de pe teren în Siria”.