În timp ce stresul a fost deja asociat cu o reducere a eficienței vaccinurilor tradiționale, cercetarea recentă este prima care explorează impactul factorilor psihologici asupra răspunsului imun la vaccinurile genetice.
Studiul a implicat 184 de participanți, care au fost testați înainte și după administrarea vaccinului anti-Covid-19. Participanții au completat chestionare despre nivelurile lor de stres, anxietate, depresie și dispoziție pozitivă. La patru săptămâni după administrarea dozei a doua, cercetătorii au constatat că persoanele cu o dispoziție pozitivă ridicată aveau un nivel de anticorpi cu 16% mai mare decât cei cu o dispoziție mai scăzută. În schimb, cei care sufereau de depresie moderată au avut cu 18% mai puțini anticorpi comparativ cu cei fără simptome depresive.
Interesant este faptul că studiul nu a găsit dovezi că anxietatea sau stresul influențează răspunsul imun la vaccinurile ARNm.
Profesorul Kavita Vedhara, unul dintre autorii studiului, a explicat că, în urma cercetărilor anterioare asupra vaccinurilor tradiționale, s-a constatat că stresul poate reduce eficiența acestora, în special la vârstnici. Însă, acest studiu sugerează că aceiași factori ar putea influența și răspunsul imun la vaccinurile ARNm.
Rezultatele vor fi publicate în numărul din iulie al revistei Brain, Behaviour and Immunity. Deși efectele observate sunt moderate, cercetătorii subliniază că ele sunt semnificative, mai ales având în vedere eficiența ridicată a vaccinurilor ARNm și răspunsul imun puternic al tinerelor populații.
Studiul sugerează că, pentru a optimiza eficiența vaccinării, ar putea fi utile intervenții psihologice care să îmbunătățească starea de dispoziție a persoanelor înainte de vaccinare. Aceste intervenții ar putea fi deosebit de importante pentru grupurile vulnerabile, care ar putea beneficia mai mult de pe urma unui răspuns imun îmbunătățit.
Cercetările recente aduc dovezi importante privind legătura dintre factorii psihologici și eficiența vaccinurilor ARNm, și ar putea deschide calea pentru noi strategii care să ajute la maximizarea beneficiilor vaccinării la nivel global.