Acest institut, care a efectuat un sondaj în rândul a peste 2.000 de companii în lunile martie şi aprilie, a descoperit că 35% dintre firmele intervievate cred că vor renunţa la o parte din personal în acest an, şi doar 24% se gândesc să mai angajeze lucrători. Acestea, în condiţiile în care numărul şomerilor în cea mai mare economie a Europei se apropie de pragul de trei milioane, pentru prima dată în ultimii 10 ani. Totuşi rezultatele sondajului arată o îmbunătăţire a situaţiei, comparativ cu situaţia din toamna anului trecut, când 38% dintre companii estimau că vor recurge la disponibilizări şi doar 17% prognozau că vor face angajări.
Germania este singura ţară G7 care nu a înregistrat o creştere a PIB-ului în ultimii doi ani, iar tarifele anunţate de preşedintele SUA, Donald Trump vor da o lovitură serioasă economiei Germaniei, amânând o revenire şi posibil aruncând cea mai mare economie a Europei în al treilea an de recesiune.
„Industria germană continuă să sufere de pe urma conflictelor geopolitice şi activitatea slabă a economiei mondiale. Incertitudinile noului guvern american agravează această situaţie”, susţin autorii studiului. Aceştia precizează că deşi tarifele americane nu erau încă în vigoare la momentul în care a fost efectuat sondajul, climatul de export era deja unul negativ.
„Războiul tarifelor pune o presiune enormă pe activitatea de zi cu zi a companiilor. Capriciile lui Donald Trump vin într-un moment inoportun şi sunt un test dur pentru economia germană”, a declarat directorul IW, Michael Gremling.
Recent, principalele institute economice din Germania şi-au revizuit drastic prognozele referitoare la evoluţia celei mai mari economii europene în acest an, până la 0,1%, de la un avans de 0,8% prognozat în luna septembrie.