O echipă de cercetători în biologie marină de la Universitatea din Sydney, Australia, a monitorizat, într-un studiu ale cărui constatări au fost publicate marţi, starea de sănătate a 462 de colonii de corali din sudul Marii Bariere de Corali pe parcursul a 161 de zile, în timpul valului de căldură marină care a afectat apele din numeroase regiuni ale lumii în 2023-2024.
Cercetătorii au constatat că 66% dintre colonii au fost afectate de albire până în februarie 2024. Până în aprilie, această cifră a crescut la 80%.
Albirea coralilor este un fenomen care se produce atunci când coralii supuşi stresului termic expulzează algele simbiotice ce trăiesc în ţesuturile lor. Prin urmare, coralii devin complet albi.
Coralii afectaţi de albire nu sunt morţi, însă se confruntă cu un risc crescut de mortalitate. Noul studiu a constatat că 44% dintre coloniile monitorizate afectate de albire au murit până în iulie 2024, unele specii de corali înregistrând o rată de mortalitate de 95%.
„Descoperirile noastre subliniază nevoia urgentă de acţiune în vederea protejării recifelor de corali, care nu sunt doar puncte fierbinţi ale biodiversităţii, ci şi cruciale pentru securitatea alimentară şi protecţia coastelor”, a declarat Maria Byrne de la Facultatea de Ştiinţe ale Vieţii şi Mediului din cadrul Universităţii din Sydney, autoare principală a studiului.
„În pofida statutului său de zonă protejată, sudul Marii Bariere de Corali nu a fost imun la stresul termic extrem care a declanşat acest eveniment catastrofal de albire”, a adăugat ea.
Ana Vila Concejo, coautoare a studiului, a declarat că aceste constatări ar trebui să reprezinte un „semnal de alarmă” pentru factorii de decizie şi pentru ecologişti, specialista subliniind că rezistenţa recifelor de corali este pusă la încercare ca niciodată până acum.
Institutul Australian de Ştiinţe Marine (AIMS) a confirmat în martie 2024 că reciful se confruntă cu un eveniment de albire în masă a coralilor.
Acesta a fost cel de-al cincilea episod de albire în masă a Marii Bariere de Corali observat în decurs de opt ani.