Obișnuiești să congelezi pâinea? Iată câte beneficii poți obține dacă faci acest lucru

Înghețarea alimentelor este o practică obișnuită în multe gospodării, nu numai pentru a le prelungi termenul de valabilitate, dar și pentru a îmbunătăți siguranța alimentară. În cazul peștelui, de exemplu, congelarea este esențială pentru eliminarea paraziților precum anisakis. În cazul fructelor și legumelor, pe de altă parte, ajută la conservarea nutrienților pe termen mai lung.

Totuși, dincolo de rolul de conservare, în anumite cazuri acest proces poate aduce beneficii suplimentare pentru sănătate. Acesta este cazul unui aliment consumat frecvent, precum pâinea, dezvăluie nutriționista și educatoarea Beatriz González.

Într-un videoclip postat pe contul ei de TikTok (@bea_gonfer), González subliniază faptul că înghețarea pâinii înainte de a o consuma poate avea un impact pozitiv asupra florei intestinale: „Ești printre cei care îngheață pâinea și o decongelează pe măsură ce o mănâncă? Ei bine, trebuie să îți spun că hrănești bacteriile din intestin într-un mod foarte sănătos”.

Cheia acestui beneficiu constă în compoziția pâinii, deoarece făina de grâu conține aproximativ 80% amidon. Potrivit nutriționiștilor, atunci când pâinea este congelată, amidonul suferă un proces de retrogradare, iar structura sa se modifică, devenind un tip de fibră pe care intestinul nu o poate absorbi complet.

Acest amidon modificat, numit amidon rezistent, ajunge în colon, unde bacteriile intestinale îl utilizează ca hrană, generând butirat, un acid gras cu lanț scurt. Butiratul are un rol esențial în reducerea inflamației și în susținerea sănătății intestinale.

Pe lângă beneficiile pentru microbiotă, nutriționista subliniază că înghețarea pâinii este o metodă eficientă de a reduce risipa alimentară, o problemă tot mai frecventă în gospodării, scrie adevarul.ro.

Astfel, prin decongelarea pâinii în funcție de necesitățile consumului, se previne uscarea sau deteriorarea acesteia, iar pâinea este folosită integral, fără a fi aruncată prematur.

Pentru a maximiza avantajele acestei practici, Beatriz González recomandă alegerea pâinii integrale, care conține mai multe fibre, și combinarea acesteia cu alimente sănătoase.

„Dacă pâinea este integrală și o asociezi cu avocado, ulei de măsline, roșii și hummus, deja ai o masă completă”, concluzionează expertul.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Tenis: Jack Draper şi Holger Rune, eliminaţi încă de la intrarea în competiţie la Mastersul de la Miami

Mesaj clar de la Beijing: China promite să susțină globalizarea în direcția corectă