OCDE: ‘România a acordat, în 2024, asistenţă oficială pentru dezvoltare în valoare totală de 587 mil. $’ / Principalul beneficiar, R. Moldova

Astfel, este vorba de o creştere cu 14% a volumului asistenţei oficiale pentru dezvoltare acordate de România în anul 2024, comparativ cu 2023.

„Anunţul OCDE este relevant inclusiv din perspectiva faptului că ţara noastră, deşi nu este membră a Comitetului de Asistenţă pentru Dezvoltare al OCDE (DAC), rămâne solid angajată în eficientizarea politicii de cooperare internaţională pentru dezvoltare şi asistenţă umanitară, cu impact direct în dezvoltarea statelor partenere şi asupra procesului de aderare a ţării noastre la OCDE şi la DAC”, precizează ministerul român de Externe.

Potrivit datelor, principalul beneficiar al asistenţei acordate de România în anul 2024 a fost Republica Moldova, cu un procent de peste 50% din totalul acţiunilor bilaterale de asistenţă oficială pentru dezvoltare (76,6 milioane dolari), în creştere cu 19% faţă de anul anterior. Acţiunile implementate au contribuit la consolidarea capacităţii instituţionale a Republicii Moldova în vederea aderării la UE, precum şi la combaterea efectelor războiului de agresiune al Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei.

Cooperarea constantă a României cu Ucraina, statele din Balcanii de Vest, Africa şi Orientul Mijlociu a continuat şi în anul 2024, în conformitate cu obiectivele stabilite prin Programul multianual strategic de cooperare internaţională pentru dezvoltare şi asistenţă umanitară 2024-2027, document programatic care ghidează acţiunile României în politica de cooperare internaţională pentru dezvoltare şi asistenţă umanitară.

Ţara noastră a contribuit, totodată, la efortul de atenuare a efectelor crizei umanitare din Fâşia Gaza, acţionând în strânsă coordonare cu partenerii săi internaţionali pentru evacuarea şi acordarea tratamentului medical de specialitate pentru civili palestinieni în spitale din România.

România, în calitate de stat donator de asistenţă oficială pentru dezvoltare, raportează către Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) acţiunile implementate şi contribuţiile acordate de instituţiile publice naţionale în sprijinul statelor în curs de dezvoltare. Din această perspectivă, Ministerul Afacerilor Externe, coordonatorul naţional al politicii de cooperare internaţională pentru dezvoltare şi asistenţă umanitară, desfăşoară anual un proces de colectare şi raportare către OCDE ale datelor privind asistenţa oficială pentru dezvoltare acordată la nivel naţional.

VIDEO Nicușor Dan somează Parchetul: ‘Să lămurească cât mai repede situaţia mea!’

VIDEO Șarpe înlăturat din curtea unui bloc din Suceava. Recomandările jandarmeriei