Documentul de o pagină pe care SUA l-a prezentat oficialilor ucraineni la Paris săptămâna trecută descrie acest lucru ca fiind „oferta finală” a președintelui Trump. Casa Albă insistă că este pregătită să se retragă de la negocieri dacă părțile nu ajung curând la o înțelegere.
Propunerea lui Trump ar necesita concesii majore din partea președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, care a exclus anterior acceptarea ocupării de către Rusia a Crimeei și a unor părți din patru regiuni din estul Ucrainei.
Președintele rus Vladimir Putin s-ar fi oferit să înghețe actualele linii de front pentru a ajunge la un acord, dar a respins anterior alte elemente ale cadrului american, cum ar fi o forță europeană de menținere a păcii pe teritoriul ucrainean.
Președintele rus i-a spus lui Steve Witkoff, trimisul special al lui Trump, în timpul unei întâlniri la Sankt Petersburg la începutul acestei luni, că Moscova ar putea renunța la pretențiile sale asupra zonelor din patru regiuni ucrainene parțial ocupate care rămân sub controlul Kievului, au declarat oficiali pentru publicația Financial Times.
O sursă apropiată guvernului ucrainean a declarat că Ucraina vede propunerea ca fiind foarte părtinitoare față de Rusia: „Propunerea spune foarte clar ce câștiguri tangibile obține Rusia, dar spune doar vag și general ce va obține Ucraina”.
Recunoașterea „de jure” de către SUA a controlului Rusiei în Crimeea.
„Recunoașterea de facto” a ocupării de către Rusia a aproape întregii regiuni Luhansk și a părților ocupate din Donețk, Kherson și Zaporizhzhia.
O promisiune că Ucraina nu va deveni membră a NATO. Textul menționează că Ucraina ar putea deveni parte a Uniunii Europene.
Ridicarea sancțiunilor impuse din 2014.
Cooperarea economică consolidată cu SUA, în special în sectoarele energetic și industrial.
„O garanție solidă de securitate” care implică un grup ad hoc de țări europene și, eventual, de țări neeuropene cu opinii similare. Documentul este vag în ceea ce privește modul în care ar funcționa această operațiune de menținere a păcii și nu menționează nicio participare a Statelor Unite.
Returnarea micii părți din regiunea Harkov ocupată de Rusia.
trecerea neîngrădită a râului Nipru, care trece de-a lungul liniei frontului în unele părți din sudul Ucrainei.
compensații și asistență pentru reconstrucție, deși documentul nu precizează de unde vor proveni fondurile.
Alte elemente ale planului
Centrala nucleară Zaporizhzhia – cea mai mare instalație de acest tip din Europa – va fi considerată teritoriu ucrainean, dar va fi exploatată de SUA, energia electrică fiind furnizată atât Ucrainei, cât și Rusiei.
Documentul face referire la acordul SUA-Ucraina privind mineralele, despre care Trump a spus că va fi semnat joi.