Oficial: Curtea Constituțională o respinge din nou pe Diana Șoșoacă / DOCUMENT

 

La punctul 4 al ordinii de zi a şedinţei stabilite la ora 16.00 sa aflat „Contestaţie împotriva neînregistrării candidaturii doamnei Diana Iovanovici Şoşoacă la alegerile pentru Preşedintele României din anul 2024, contestaţie formulată de doamna Iovanovici – Şoşoacă Diana”.

Contestaţia vine după ce duminică BEC a respins a doua candidatură la prezidenţiale depusă de Şoşoacă, în condiţiile în care o primă candidatură a fost acceptată de BEC, dar a fost respinsa prin decizie definitivă a CCR, care a acceptat două contestaţii vizând-o pe Şoşoacă.

În ședința din data de 7 octombrie 2024, Curtea Constituțională, în cadrul atribuției privind respectarea procedurii pentru alegerea Președintelui României, a luat în dezbatere opt contestații împotriva înregistrării unor candidaturi la alegerile pentru Președintele României din anul 2024.

Vezi AICI documentul.

 

CCR a respins contestaţiile împotriva candidaturilor lui Marcel Ciolacu şi Elenei Lasconi

Curtea Constituţională a României a respins, luni, contestaţiile formulate împotriva candidaturilor depuse de Marcel Ciolacu şi Elena Lasconi pentru funcţia de preşedinte al României.

Tot luni, judecătorii constituţionali au respins contestaţiile împotriva neînregistrării candidaturilor în cursa prezidenţială în cazul Dianei Iovanovici Şoşoacă, Mariei Marcu, lui Răzvan – Nicolae Constantinescu şi lui Ciprian – Romeo Mega.

Hotărârile sunt definitive şi se comunică Biroului Electoral Central.

Conform dispoziţiilor art. 146 lit. f) din Constituţie şi art. 37 şi art. 38 din Legea nr. 47/1992, Curtea Constituţională are atribuţia de a veghea la respectarea procedurii pentru alegerea preşedintelui României şi confirmarea rezultatelor sufragiului.

De asemenea, Curtea Constituţională soluţionează contestaţiile cu privire la înregistrarea sau neînregistrarea candidaturii la funcţia de preşedinte.

Persoanele care se pot adresa Curţii în acest sens sunt candidaţii, partidele politice, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, alianţele politice, alianţele electorale şi alegătorii.

Contestaţia se depune la sediul CCR şi vizează, în concret, decizia prin care Biroul Electoral Central a admis sau a respins înregistrarea candidaturii sau a semnelor electorale.

Curtea Constituţională soluţionează contestaţiile în termen de cel mult două zile de la înregistrarea acestora.

Dezbaterile au loc fără înştiinţarea părţilor, cu participarea reprezentantului Ministerului Public, pe baza sesizării şi a celorlalte documente aflate la dosar.

 

Iată ce stipulează hotărârea Curții Constituționale

În urma deliberărilor, Curtea Constituțională:

Cu unanimitate de voturi:

– A respins contestația formulată de doamna Marcu Maria privind înregistrarea candidaturii doamnei Elena – Valerica Lasconi, domnului George-Nicolae Simion, domnului Mircea-Dan Geoană, domnului Ion-Marcel Ciolacu și domnului Ludovic Orban la alegerile pentru Președintele României din anul 2024;

– A respins contestația formulată de domnul Petria Eugeniu Dragoș privind înregistrarea candidaturii domnului Ion-Marcel Ciolacu la alegerile pentru Președintele României din anul 2024;

– A respins contestația formulată de doamna Marcu Maria împotriva neînregistrării candidaturii doamnei Maria Marcu la alegerile pentru Președintele României din anul 2024;

– A respins contestația formulată de doamna Iovanovici – Șoșoacă Diana împotriva neînregistrării candidaturii doamnei Diana Iovanovici-Șoșoacă la alegerile pentru Președintele României din anul 2024;

– A respins contestația formulată de domnul Constantinescu Răzvan – Nicolae împotriva neînregistrării candidaturii domnului Răzvan – Nicolae Constantinescu la alegerile pentru Președintele României din anul 2024;

– A respins contestația formulată de domnul Mega Ciprian Romeo împotriva neînregistrării candidaturii domnului Ciprian Romeo Mega la alegerile pentru Președintele României din anul 2024;

– A respins contestația formulată de domnul Gheorghe Dumitru împotriva înregistrării candidaturii domnului Ion – Marcel Ciolacu la alegerile pentru Președintele României din anul 2024;

– A respins contestația formulată de domnul Anghelescu Alexandru împotriva înregistrării candidaturii domnului Ion – Marcel Ciolacu la alegerile pentru Președintele României din anul 2024.

Hotărârile sunt definitive și se comunică Biroului Electoral Central.

Argumentele reținute în motivarea soluțiilor pronunțate de Plenul Curții Constituționale vor fi prezentate în cuprinsul hotărârilor, care se vor publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.

 

Circa 300.000 de persoane, aşteptate să participe la pelerinajul religios de la Iaşi. Moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva vor fi scoase marţi dimineaţă din catedrală în cadrul unei procesiuni

Românii beau cea mai scumpă apă din Europa: Cât costă o hidratare corespunzătoare în țara noastră