Cancelarul german Olaf Scholz a declarat sâmbătă că viitorul guvern al Germaniei va crea o excepţie pentru cheltuielile destinate apărării şi securităţii naţionale în ceea ce priveşte limita constituţională a datoriei publice federale, transmite Reuters.
Vorbind la Conferinţa de Securitate de la Munchen, Scholz s-a arătat convins că viitoarea conducere a ţării, care va fi stabilită în urma alegerilor din 23 februarie, va introduce aceste exceptări pentru a relaxa aşa-numita ”frână a datoriei”.
Această declaraţie vine în contextul în care Comisia Europeană a propus relaxarea temporară a regulilor fiscale pentru a permite ţărilor membre ale UE să-şi mărească cheltuielile pentru apărare, răspunzând astfel presiunilor Statelor Unite de a investi mai mult în securitatea europeană.
Potrivit Financial Times, Preşedinta Comisiei, Ursula von der Leyen, a anunţat această iniţiativă în cadrul aceleiaşi conferinţe de la Munchen.
În plus, Friedrich Merz, liderul Uniunii Creştin-Democrate (CDU) şi principalul contracandidat al lui Scholz în alegerile viitoare, s-a arătat deschis reformării „frânei datoriei” pentru a finanţa creşterea cheltuielilor de apărare, care ar putea ajunge la 3% din PIB, în urma presiunilor americane.
Dezbaterea privind „frâna datoriei” a fost intensificată de factori precum pandemia de COVID-19, războiul din Ucraina şi stagnarea economică prelungită, care au evidenţiat necesitatea unor investiţii semnificative în infrastructură, decarbonizare şi educaţie în Germania.