Oligarhul rus Oleg Deripaska critică cheltuielile de apărare ale ţării sale şi cere o „încetare imediată şi necondiţionată a focului” în Ucraina. Aleksandr Dughin este indignat: „O înjunghiere pe la spate pentru forţele noastre”

Oligarhul rus Oleg Deripaska a fost atacat vineri de susţinătorii războiului din Ucraina după ce a făcut o rară declaraţie anti-război în care a descris conflictul ca fiind „nebun” şi a cerut o încetare a focului fără condiţii prealabile, relatează Reuters.

Deripaska a făcut acest comentariu într-un interviu acordat publicaţiei Nikkei Asia din Japonia, săptămâna aceasta, în marja unei reuniuni a Consiliului consultativ pentru afaceri al Cooperării Economice Asia-Pacific (APEC), unde a reprezentat oficial Rusia.

Nikkei Asia a declarat că acesta a criticat cheltuielile de apărare ale ţării sale şi a cerut o „încetare imediată şi necondiţionată a focului” în Ucraina, spunând: „Dacă doriţi să opriţi războiul, mai întâi trebuie să opriţi focul”.

Comentariile redate de Nikkei Asia sunt cea mai aspră critică a războiului din partea unui om de afaceri puternic care a rămas în Rusia după izbucnirea războului, în februarie 2022.

Prin aceste comentarii, el a mers mai departe decât în 2022, când a făcut apel la pace în Ucraina şi a catalogat războiul drept o tragedie atât pentru poporul rus, cât şi pentru cel ucrainean.

„Anterior, poziţia lui Deripaska cu privire la operaţiunea militară specială a fost ambiguă. Acum, el şi-a clarificat poziţia. El este de partea cealaltă”, a declarat Aleksandr Dughin, considerat unul dintre ideologii-cheie ai războiului. „Aceasta este o înjunghiere pe la spate pentru forţele noastre şi (înseamnă) asistenţă pentru teroriştii armatei ucrainene care au invadat regiunea Kursk”, a adăugat Dughin a cărui fiică, Daria, a murit în vara anului 2022 fiind victima unui atentat cu maşină-capcană a cărui ţintă trebuia să fie el.

Reprezentanţii lui Deripaska nu au răspuns imediat la o solicitare de comentarii.

Deripaska se află sub sancţiuni din partea Statelor Unite din 2018 şi a încercat să le conteste legal în instanţele americane. El se află şi sub sancţiunile Uniunii Europene şi ale Marii Britanii din 2022.  Oligarhul a numit sancţiunile „un instrument din secolul al XIX-lea” şi a spus că acestea sunt ineficiente.

Deripaska s-a lansat în afaceri cu metale odată cu destrămarea Uniunii Sovietice, făcând avere prin cumpărarea de participaţii în fabrici de aluminiu. Forbes a evaluat averea sa în 2024 la 2,8 miliarde de dolari.

Grupul MOL a realizat în primul semestru un profit înainte de impozitare de 916 milioane de dolari, în creştere cu 19% faţă de anul anterior

JO – gimnastică: Disputa dintre dublul medaliat cu aur Carlos Yulo şi mama sa eclipsează succesul istoric al sportivului