Simulările, realizate cu ajutorul supercomputerului Aleph, au luat în considerare și impactul asupra ecosistemelor terestre și marine, spre deosebire de studii anterioare.
Rezultatele simulării, care presupune eliberarea a până la 400 de milioane de tone de praf în stratosferă, indică o posibilă scădere a temperaturii medii globale cu 4°C și o reducere a precipitațiilor cu 15%. Stratul de ozon ar putea fi redus cu 32%, afectând flora terestră.
Fotosinteza, atât terestră, cât și marină, ar putea scădea inițial cu 20-30%, cu potențiale consecințe asupra securității alimentare globale.
În ciuda acestor efecte negative, simulările au arătat o rezistență surprinzătoare a algelor din mediul acvatic, care și-ar reveni în câteva luni, atingând chiar volume mai mari decât în condiții normale, datorită prezenței fierului în praful asteroidului și în materialul ejectat de Pământ în urma impactului.
Acest fier ar acționa ca un nutrient, stimulând creșterea algelor, în special a diatomeelor marine. Se estimează că asteroizii de dimensiuni medii, precum Bennu, se ciocnesc cu Pământul la intervale de 100.000 – 200.000 de ani, scrie incredibilia.ro.
Impactul asteroidului care a dus la dispariția dinozaurilor, acum 66 de milioane de ani, a fost cauzat de un asteroid mult mai mare, estimat la 10-15 kilometri în diametru.