OMV Petrom anunţă începerea lucrărilor pentru construcţia unei unităţi de producţie de combustibili sustenabili pentru aviaţie (SAF) şi motorină din surse regenerabile (HVO) la rafinăria Petrobrazi. Noua unitate va avea o capacitate anuală de producţie de 250.000 de tone de combustibili sustenabili, începând din 2028. Prin investiţia de 750 de milioane de euro, OMV Petrom integrează producţia de carburanţi sustenabili la Petrobrazi împreuna cu două unităţi pentru hidrogen verde.
OMV Petrom, cel mai mare producător integrat de energie din sud-estul Europei, anunţă începerea lucrărilor pentru construcţia unei unităţi de producţie de combustibili sustenabili pentru aviaţie (SAF) şi motorină din surse regenerabile (HVO) la rafinăria Petrobrazi. Noua unitate va poziţiona OMV Petrom ca primul mare producător de combustibili sustenabili din Europa de Sud-Est, având o capacitate de 250.000 de tone pe an”, anunţă compania.
OMV Petrom devine primul producător major de combustibili sustenabili din Europa de Sud-Est.
„Investiţia în producţia de carburanţi sustenabili este parte din strategia noastră pentru 2030 şi reflectă angajamentul OMV Petrom faţă de tranziţia energetică şi reducerea emisiilor de carbon. Combustibilii sustenabili sunt esenţiali pentru decarbonizarea transporturilor, în special în sectoarele unde electrificarea este dificil de implementat, cum este aviaţia. În perioada 2022-2030, vom direcţiona 35% din bugetul de investiţii către proiecte care susţin tranziţia energetică, în România şi în regiune”, a declarat Christina Verchere, CEO OMV Petrom.
Noua unitate va permite OMV Petrom să integreze producţia de SAF şi HVO cu infrastructura existentă de producţie, depozitare şi distribuţie a combustibililor, răspunzând astfel nevoilor de mobilitate sustenabilă ale regiunii.
Proiectul implică o investiţie totală de 750 de milioane de euro, din care 560 de milioane de euro pentru construcţia unităţii SAF-HVO, iar 190 de milioane de euro pentru două instalaţii de producţie de hidrogen verde.
„Această investiţie consolidează rolul rafinăriei Petrobrazi de a asigura carburanţii necesari mobilităţii – atât astăzi, cât şi în viitor. Rafinăria se transformă pentru a acomoda producţia de carburanţi sustenabili, precum SAF şi HVO, păstrând lunga tradiţie de excelenţă operaţională. Suntem mândri să deschidem calea cu prima instalaţie de acest fel din regiunea în care operăm, prin începerea acestui proiect foarte complex, care foloseşte tehnologii noi şi inovatoare. Această realizare este posibilă datorită colegilor noştri foarte calificaţi, a căror expertiză şi dedicare sunt esenţiale pentru succesul nostru.”, a declarat Radu Căprău, membru al directoratului OMV Petrom responsabil de activitatea de Rafinare şi Marketing.
SAF şi HVO sunt carburanţi sustenabili produşi prin procesarea materiilor prime regenerabile, precum uleiuri vegetale uzate şi grăsimi animale. Prin procese avansate de rafinare, utilizând hidrogen verde, aceste materii sunt transformate pentru a avea caracteristici similare cu kerosenul şi motorina convenţionale. Utilizarea acestor carburanţi permite o reducere semnificativă a emisiilor de CO₂ faţă de combustibilii fosili tradiţionali (spre exemplu cu minimum 65% în cazul SAF şi HVO).
Flexibilitatea noii instalaţii permite ajustarea tipului de materii prime utilizate (ulei uzat, grăsimi animale) şi a mixului de produse finite (SAF şi HVO, precum şi bio-nafta şi bio-GPL), în funcţie de cerinţele pieţei şi disponibilitatea materiilor prime.
În paralel cu dezvoltarea producţiei de combustibili sustenabili, OMV Petrom extinde reţeaua de încărcare pentru vehicule electrice, având ca obiectiv peste 5.000 de puncte până în 2030 în România, faţă de aproximativ 900 existente în prezent.
OMV Petrom este cel mai mare producător integrat de energie din Europa de Sud-Est, cu o producţie anuală de ţiţei şi gaze la nivel de grup de aproximativ 40 milioane bep în 2024. grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual şi operează o centrală electrică pe gaze naturale de înaltă eficienţă de 860 MW. Pe piaţa distribuţiei de produse petroliere cu amănuntul, grupul este prezent în România şi în ţările învecinate prin intermediul a aproximativ 780 benzinării, sub două branduri – OMV şi Petrom.
OMV Petrom este o companie în care, la sfârşitul anului 2024, acţionarii români deţin peste 43% din acţiuni (din care statul român, prin Ministerul Energiei, deţine 20,7%, iar 22,5% sunt deţinute de fondurile de pensii din România, la care se adaugă aproape 500.000 de investitori individuali şi alte entităţi româneşti). OMV Aktiengesellschaft, una dintre cele mai mari companii industriale listate din Austria, deţine 51,2% din acţiunile OMV Petrom, iar restul de 5,6% sunt deţinute de alţi investitori străini. Din totalul acţiunilor OMV Petrom, 28,1% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti.
OMV Petrom este unul dintre cei mai mari contribuabili la bugetul de stat, cu peste 45 miliarde de euro reprezentând taxe, impozite şi dividende plătite în perioada 2005 – 2024. În aceeaşi perioadă, compania a investit aproximativ 20 miliarde de euro.