ONU înfiinţează un organism pentru protejarea cablurilor submarine, infrastructură esenţială pentru comunicaţiile globale

Agenţia tehnologică a Naţiunilor Unite (ITU) a anunţat crearea unui nou organism dedicat protejării cablurilor submarine, o infrastructură vitală care transportă peste 99% din datele internaţionale, transmite Reuters.

Decizia vine în urma mai multor defecţiuni majore, inclusiv deteriorarea a două cabluri din Marea Baltică, suspectate a fi rezultatul unui sabotaj.

Cablurile submarine sunt esenţiale pentru comunicaţiile guvernelor, dar şi pentru utilizatorii din întreaga lume care folosesc servicii de email, mesagerie text şi streaming video. Defecţiunile pot fi cauzate de infrastructură veche, condiţii meteorologice, accidente sau acte intenţionate.

”Acest organism va identifica problemele-cheie pentru a se asigura că aceste cabluri sunt construite, instalate şi întreţinute cu o rezilienţă mai mare”, a declarat Tomas Lamanauskas, secretar general adjunct al ITU.

Creşterea vulnerabilităţilor şi importanţa răspunsului rapid

În 2023, ITU a înregistrat aproximativ 200 de defecţiuni ale cablurilor submarine, 80% dintre acestea fiind cauzate de factori naturali sau accidente, precum ancorele de nave. În zone izolate, cum este cazul insulei Tonga în Pacific, o defecţiune poate duce la întreruperi de servicii timp de săptămâni, cum s-a întâmplat după tsunamiul din 2022.

Noul organism consultativ internaţional pentru rezilienţa cablurilor submarine este format din 40 de experţi din sectoare publice şi private, inclusiv operatori de cabluri submarine şi agenţii guvernamentale.

Prima întâlnire a acestui grup a avut loc recent, iar un summit de urmărire este planificat în Nigeria, în februarie 2025.

Lamanauskas a precizat că, deşi ITU primeşte uneori rapoarte de presupus sabotaj, organizaţia nu are mandat să investigheze aceste incidente, ci se concentrează pe îmbunătăţirea rezilienţei şi accelerarea procesului de reparaţii.

 

LIVE TEXT – Război în Ucraina: Rușii sunt la doar șase kilometri de Pokrovsk, iar situația în acest sector al frontului rămâne critică

Salariul mediu net a ajuns la 5.268 lei în luna octombrie. Care sunt cele mai bine plătite domenii