Strategie industrială a României pentru perioada 2024 – 2030 are în vedere, între altele, decarbonizarea industriilor energointensive şi susţinerea potenţialului competitiv al marii industrii, a declarat joi ministrul Economiei, Radu Oprea.
„Ultima strategie industrială a României a fost promovată în 2005. A avut ca termen 2005 – 2008, de atunci nu s-au mai întâmplat foarte multe lucruri din punct de vedere al Strategiei. Acum venim cu o strategie pentru perioada 2024 – 2030, care are în vedere toate dezvoltările din ultima perioadă, raportul Letta, raportul Draghi, ale Comisiei Europene. Vorbim despre tranziţia industriei româneşti către o tranziţie a energiilor curate, suntem în coordonare cu această Strategie industrială a României împreună cu Ministerul Energiei”, a spus Radu Oprea, după şedinţa de Guvern.
El a adăugat că pentru o industrie competitivă este nevoie de energie „suficientă, verde, curată şi ieftină”.
Ministrul a explicat că noua Strategie industrială are la bază o analiză combinată macroeconomică, din punct de vedere al productivităţii muncii, al valorii adăugate la nivel de sectoare industriale, al comerţului exterior al României şi, în acelaşi timp, o analiză transversală pe ecosisteme economice.
În urma acestor analize, a adăugat el, au rezultat o serie de obiective generale şi strategice.
„Retehnologizare şi inovare cu stimularea dezvoltării industriilor verzi. Stimularea exporturilor şi rezilienţa lanţurilor de valoare naţională şi europene. Competenţe şi crearea de locuri de muncă înalt calificate. Acces la finanţare pentru companii. Decarbonizarea industriilor energointensive şi susţinerea potenţialului competitiv al marii industrii, vorbim despre cea metalurgică, chimică, prelucrarea lemnului, hârtiei, materiale de construcţii, inclusiv prin crearea modelelor de economie circulară. Consolidarea şi modernizarea guvernanţei şi a cadrului de politici industriale”, a enumerat Oprea.
Ministrul a punctat, ca un aspect important, că au fost identificate programele de finanţare pentru a putea vorbi despre reindustrializarea României.
„Şi ştiţi că sunt acele scheme de ajutor de stat, acele programe anunţate deja de către premierul Marcel Ciolacu, peste 1 miliard de euro pentru susţinerea companiilor energointensive”, a precizat Oprea.
Ministrul Economiei a subliniat că în perspectiva unei producţii industriale competitive „şi geografia şi geologia ne sunt prietene”.
„Lucrurile acestea fac ca România să poată beneficia de şansa unică pe care o avem astăzi în peisajul european. Şi geografia şi geologia ne sunt prietene, avem această oportunitate de extragere a gazelor din Marea Neagră cărora trebuie să le dăm valoare adăugată, aici, în România. Avem şansa de a capta, stoca şi utiliza carbonul în România. Acest pachet va face ca România să aibă o şansă unică în perioada imediat următoare pentru a menţine aici aceste industrii energointensive: chimică, metalurgică, a cimentului, a materialelor de construcţii, a îngrăşămintelor chimice. Şi dacă un investitor va avea de ales în Uniunea Europeană, cu certitudine acest lucru se va întâmpla în România”, a mai declarat Oprea. AGERPRES/(A – autor: Daniel Florea, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Andreea Lãzãroiu)