Strategia referitoare la resursele minerale neenergetice are în vedere România 2035, ţară cu industrie minieră responsabilă şi transparentă, pol de dezvoltare durabilă în economia europeană pentru bunăstarea cetăţenilor, a declarat ministrul Economiei, Radu Oprea.
„Guvernul a aprobat Strategia care se referă la resursele minerale neenergetice. Şi aceasta este o strategie uitată de mult, a fost, ultima promovată, în 2004, pe un orizont de timp 2004-2010. Aici avem în vedere interesul economic al României de dezvoltare a unui lanţ integrat în industria minieră, de la cercetare, prospecţiuni, exploatare, dezvoltare, explorare, preparare, concentrare, până la prelucrare şi valorificare. Viziunea se referă la România 2035, ţară cu industrie minieră responsabilă şi transparentă, pol de dezvoltare durabilă în economia europeană pentru bunăstarea cetăţenilor”, a declarat Radu Oprea, joi, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.
El s-a referit şi la legislaţia aferentă în domeniu.
„Vă aduc aminte că am promovat şi legea mineritului neenergetic, astfel încât în România să poată fi redeschis mineritul în foarte multe domenii, dacă avem tehnologii prietenoase cu mediul şi dacă comunitatea locală îşi doreşte să se întâmple acest lucru. Sunt mai multe condiţii care tot simultan trebuie să fie îndeplinite, astfel încât să putem vorbi despre minerit în România”, a declarat Oprea.
Acesta a dat şi exemplul mai multor companii de stat româneşti care au depus, deja, proiecte pentru atragerea de fonduri europene.
” Spre exemplu, Salrom, companie cu capital majoritar de stat, a depus două proiecte la Uniunea Europeană, care deja au primit prima aprobare, intră în analiză pentru exploatarea grafitului. De asemenea, Băiţa a depus astfel de proiecte. Sunt mai multe companii cu capital de stat care au depus proiecte la Comisia Europeană pentru a veni, ar putea veni cu tehnologii noi în România”, a declarat Oprea.
În context, ministrul Economiei a menţionat că Guvernul a aprobat joi şi Strategia Naţională de Supraveghere a Pieţei.
„Aici vorbim despre piaţa unică, despre nevoia de a garanta libera circulaţie a produselor în Uniunea Europeană, dar în acelaşi timp trebuie să ştim că putem să le controlăm, că putem ca aceste produse să fie bune pentru consumatorii din România, pentru populaţia României. Avem ca minister al Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, această calitate de coordonator naţional al activităţii de supraveghere a pieţei. Drept urmare, am venit pentru prima dată în România cu această strategie şi împreună creăm cadrul legislativ astfel încât toate instituţiile care au abilitare de control asupra calităţii produselor să poată să intervină”, a explicat Oprea. AGERPRES/ (A,AS – autor: Daniel Florea, editor: Mihai Simionescu, editor online: Anda Badea)