Budapesta a anunţat, după discuţia la telefon a premierului ungar Vikor Orban cu preşedintele rus Vladimir Putin, că Kievul a respins o oferă de încetării ostilităţilor ”de Crăciun” şi un schimb de prizonieri, iar Ucraina neagă a discutat cu oremierul ungar despre un armistiţiu de sărbători, relatează AFP.
”Noi am propus un armistiţiu de Crăciun şi un vast schimb de prizonieri. Este trist că preşedintele @ZelenskyyUa le-a respins clar şi a exclus azi (miercuri)”. Noi am făcut ceea ce am putut!”, a scris pe X Viktor Orban, a cărui ţară deţine în prezent preşedinţia semestrială a Uniunii Europene (UE).
La rândul său, Ucraina a anunţat că nu a ”discutat” cu premierul ungar despre un armistiţiu de sărbători, potrivit unui consilier prezidenţial.
”La fel ca întotdeauna, partea ungară nu a discutat cu Ucraina. Şi la fel ca întotdeauna, Ungaria nu a avertizat Ucraina cu privire la discuţiile sale cu Moscova”, a deplâns într-un mesaj scris, adresat presei, un consilier de la preşedinţua ucrainană, Dmitro Lîtvîn.
Moscova a anunţat într-un comunicat că Viktor Orban a declarat, în această convorbire le telefon, că caută o soluţie ”politico-diplomatică” la conflict, mulţumită ”contactelor sale cu lideri occidentali”.
La rândul său, Vladimir Putin a denunţat ”linia distrugătoare a regimului de la Kiev”, care exclude o ”rezolvare paşnică”, potrivit acestei declaraţii a Kremlinului, care precizează că cei doi lideri au discutat şi despre situaţia din Siria.
Viktor Orban a confirmat o ”conversaţie de o oră” cu liderul de la Kremlin.
”Este vorba despre cele mai periculoase săptămâni ale războiului”, a avertizat el.
SUBMINAREA ”UNITŢII” EUROPENE
Câteva ore mai târziu, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a acuzat pe viktor orban de subminarea ”unităţii” europene împotriva asaltului rus în Ucraina prin această convorbire la telefon cu Vladimir Putin.
”Nimeni nu trebuie să-şi promoveze propria imagine în detrimentul unităţii”, iar ”unitatea în Europa a fost mereu cheia” opririi războiului, a subliniat Zelenski.
”Nu pot să aibă loc negocieri despre războiul pe care Rusia îl poartă în Ucraina fără Ucraina”, a subliniat el într-un mesaj pe X.
”Noi sperăm toţi ca Viktor Orban să nu-l sune pe (preşedintele sirian Bashar al-)Assad la Moscova pentru a asculta lecţii timp de ore”, l-a ironizat preşedintele ucrainean, referindu-se la recenta fugă în Rusia a liderului sirian răsturnat de la putere de către rebeli.
Luni, Viktor Orban a discutat cu preşedintele ales american Donald Trump la reşedinţa acestuia, Mar-a-Lago, în Florida, unde şi-a continuat ”misiunea de pace” în Ucraina, potrivit Budapestei.
Viktor Orban, care a rămas un apropiat al Kremlinului, este unul dintre puţinii lideri din UE care-şi menţine de mult timp contactele cu ”prietenul” său Donald Trump, cu care s-a întâlnit deja în două rânduri anul acesta şi pe care-l susţine din 2016.
Viktor Orban spune că caută o soluţie diplomatică a conflictului din Ucraina prin întâlniri cu reprezentanţi ai ambelor tabere.
El şi-a iritat partenerii în iulie, când s-a dus să-l vadă pe Vladimir Putin la Moscova, fără coordonări anterioare.
În convorbirea telefonică de miercuri, Putin şi Orban au discutat, de asemenea, despre cooperarea ”economică şi comercială” a Moscovei cu Budapesta, potrivit Kremlinului, şi anume despre ”proiecte reciproc benefice în domeniul energetic”.
Ungaria continuă să importe aproximativ două treimi din gazele naturale pe care le consumă din Rusia.