Orban aruncă bomba la Budapesta: ‘Dacă Ucraina este primită în Uniunea Europeană, războiul va fi şi el primit’

Premierul ungar a amintit că mai multe state membre ale UE sunt pentru continuarea sprijinului pentru Ucraina pentru ca această ţară să poată continua luptele, în timp ce Ungaria este „de o opinie diferită”. „Credem că, cu cât războiul va dura mai mult, cu atât mai mulţi oameni vor muri şi cu atât situaţia de pe câmpul de luptă va fi mai gravă”, a argumentat Orban.

Referitor la propunerea Comisiei Europene de a impune obligativitatea ca statele membre să renunţe la livrările de energie ruse, Orban a apreciat că acest lucru „ar ucide pur şi simplu economia ungară”.

„Imaginaţi-vă numai că preţul energiei se dublează brusc pentru gospodării şi companii… familiile maghiare nu ar putea face faţă”, a susţinut el. „Ungurii vor pace şi să scape de politica de sancţiuni economice cât mai curând posibil”, a continuat Orban, subliniind că UE nu a primit niciodată „pe bună dreptate” în rândurile ei o ţară în război şi „în plus statele membre nu ar putea să suporte povara economică pe care ar presupune-o aderarea Ucrainei”.

Dacă aderarea anterioară a unor ţări din centrul şi estul Europei a adus beneficii comunităţii, „cu Ucraina situaţia este diferită, a mai notat premierul ungar. „Ar fi o afacere proastă, rezultând o criză agricolă, şomaj, îndatorare şi deteriorarea condiţiilor de viaţă”, a insistat el.

content-image

Viktor Orban a apreciat totodată că strategia occidentală de a înfrânge Rusia a eşuat, afirmând că „nimeni nu îndrăzneşte să recunoască, dar am pierdut acest război”. Economia Rusiei nu s-a prăbuşit, sancţiunile nu au funcţionat, iar ruşii au reuşit să împiedice aderarea la NATO a Ucrainei, a constatat el.

SUA şi-au dat seama de acest lucru, iar acum sunt implicate în negocieri, în timp ce „noi europenii” continuăm războiul şi acţionăm de parcă victoria ar fi încă posibilă, a continuat Orban. „Sper să nu am dreptate, dar până la urmă vom rămâne singuri cu un război la uşă, cu toţi banii cheltuiţi pentru o victorie irealizabilă”, a atenţionat el.

Premierul ungar a făcut, în fine, apel la o nouă strategie şi lideri europeni puternici, notând că „în acest moment Europa este bogată şi slabă, cea mai periculoasă combinaţie, prin urmare comunitatea trebuie întărită”.

La rândul ei, luând cuvântul în cadrul aceleiaşi conferinţe, preşedintele Parlamentului European, Roberta Metsola, a subliniat că „Europa nu îşi poate permite lipsa de unitate şi coordonare într-o lume care devine din ce în ce mai incertă”.

„Europa funcţionează cel mai bine atunci când lucrează împreună”, a adăugat Metsola, notând că există „detractori ai acestei abordări, care ne îndeamnă să punem capăt acestor progrese, să închidem uşile şi să ne întoarcem spatele Europei”.

Ea şi-a exprimat sprijinul ferm pentru extinderea UE, amintind că Uniunea a propus acordarea statutului de candidat Georgiei, Moldovei şi Ucrainei. „Continuăm să susţinem apelul la sprijin european pentru Ucraina în lupta sa pentru libertate”, a conchis preşedinta PE.

Summit UE–Regatul Unit: Securitatea și apărarea, teme centrale la întâlnirea din 19 mai

Turcia cere un armistițiu rapid între Rusia și Ucraina: Se poate ajunge la un compromis