Panică inclusiv în rândul românilor din Marea Britanie: După zeci de ani riscă să-și piardă drepturile din cauza vizelor electronice

Permisele actuale atestă dreptul de a închiria, de a lucra și de a accesa beneficii în Marea Britanie. Însă criticii susțin că deficiențele în implementarea vizelor electronice ar putea genera complicații.

Rezidenții din Marea Britanie de mai multe decenii se tem că ,,ar putea fi blocați în afara țării la sfârșitul anului, atunci când vizele electronice vor intra în vigoare.”

Potrivit programului, numeroase documente fizice de imigrație, precum permisele de ședere biometrică (BRP) și cardurile biometrice de reședință (BRC), urmează să fie înlocuite cu vize online. Criticii susțin, însă, că deficiențele în implementarea și lansarea vizelor electronice ar putea provoca diverse probleme.

Kathleen Harper, o actriță americană în vârstă de 78 de ani, a obținut dreptul de ședere pe termen nelimitat în 1974, confirmat printr-o ștampilă în pașaport. Cu toate acestea, Ministerul de Interne nu i-a furnizat nicio informație despre programul de vize electronice, iar ea a aflat despre acesta abia atunci când un prieten din SUA i-a spus că a citit despre subiect.

Actriței i s-a cerut să reaplice pentru a-și menține dreptul de a locui în Marea Britanie.

Deși beneficiază de dreptul la o ședere de mai bine de 50 de ani, i s-a spus să reaplice pentru a putea rămâne în Marea Britanie. Ministerul de Interne i-a cerut dovezi privind locuirea sa în țară pentru fiecare dintre cei 50 de ani petrecuți aici.

„Nu știu ce fel de dovadă are nevoie Ministerul de Interne pentru cei 50 de ani ai mei în Marea Britanie, iar când i-am întrebat, nu au putut să-mi spună clar. Sunt norocoasă că am lucrat aici ca actriță atât de mult timp și există multe înregistrări ale muncii mele”, a declarat Harper.

„Încă aștept să aud când voi avea o programare la Ministerul de Interne pentru viza electronică. Am avut două accidente vasculare cerebrale, unul ischemic tranzitoriu, și toată această situație mă stresează enorm”, a mai spus aceasta.

Unui alt britanic îi este teamă că soția sa, născută în străinătate, va fi blocată în afara Marii Britanii, următoarea dată când va călători în țara sa natală pentru a-și vizita familia.

„Soția mea are acum viza electronică. Aceasta arată o fotografie și o dată de naștere, dar nu și numărul pașaportului. Nu înțeleg cum o companie aeriană străină va accepta acest lucru ca dovadă a statutului de imigrare”, a spus soțul femeii.

 

Sursa: www.stiripesurse.ro

Alfred Bulai, dus cu ambulanța la spital. Primele declarații ale profesorului, acuzat de abuzuri, despre acuzațiile care i se aduc

Ucraina afirmă că un atac cu rachete ruseşti a avariat o navă care transporta cereale în portul Pivdenni