Paradoxul omului modern: Am ajuns să trăim mai mult, dar o facem mult mai prost decât înainte

Cercetarea arată că între anii 2000 și 2019, speranța de viață a crescut atât pentru femei (de la 79,2 la 80,7 ani), cât și pentru bărbați (de la 74,1 la 76,3 ani).

Cu toate acestea, anii trăiți în stare bună de sănătate nu au ținut pasul cu această creștere. În 2019, decalajul global mediu între durata totală de viață și anii trăiți în sănătate a ajuns la 9,6 ani, cu 13% mai mult față de anul 2000.

Statele Unite se confruntă cu cea mai gravă situație la nivel mondial. Americanii trăiesc în medie 12,4 ani cu diverse boli și dizabilități, o creștere semnificativă față de 10,9 ani în 2000. Principalele cauze sunt problemele de sănătate mintală, dependențele și afecțiunile musculo-scheletice.

Studiul mai evidențiază o diferență importantă între sexe: la nivel mondial, femeile trăiesc cu 2,4 ani mai mult decât bărbații în stare precară de sănătate. Ele sunt afectate în special de boli neurologice, musculo-scheletice și ale tractului urinar și genital.

Andre Terzic, coordonatorul studiului, subliniază că această situație reprezintă o amenințare crescândă la adresa calității vieții și necesită măsuri urgente pentru reducerea decalajului dintre longevitate și sănătate.

Cercetătorii recomandă o schimbare de abordare în sistemele de sănătate, cu accent pe prevenție și menținerea stării de sănătate, precum și dezvoltarea unor intervenții medicale adaptate specificului fiecărei țări și regiuni.

Studiul a fost publicat în JAMA Network Open.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Despre desfășurarea loviturii de stat

Un autoturism şi o autoutilitară, implicate într-un accident produs în judeţul Cluj/ Un bărbat de 70 de ani, descarcerat şi transportat la spital – FOTO