Parlamentarii Opoziţiei au calificat, miercuri, în şedinţa comună, drept „tardivă” înfiinţarea unei comisii de anchetă pe tema cheltuielilor efectuate în ultimii 10 ani de Administraţia Prezidenţială, de la tribună lansându-se acuzaţii de ipocrizie.
Deputatul USR Ionuţ Moşteanu a susţinut că preşedintele Klaus Iohannis este „naşul coaliţiei toxice PSD – PNL”.
„Klaus Iohannis este naşul coaliţiei toxice PSD – PNL şi am văzut şi în documentarul Recorder – a năşit această coaliţie la pădure, la K2, sub bagheta serviciilor secrete, ceva de neînţeles, de neacceptat într-o ţară democratică, într-o ţară europeană. Asta este coaliţia de acum, ăsta este Iohannis, pe care l-au servit şi Ciucă şi Ciolacu, i-au făcut toate poftele. Ciolacu i-a dat bani din fondul de rezervă să-i suplimenteze plimbările şi anul trecut şi anul acesta la rectificare, i-au făcut toate vilele aşa cum a vrut, Ciucă a semnat secretizarea lucrărilor din Aviatorilor 86, ‘ Vila Împăratului’, în 2022. Presa a descoperit aceste lucrări şi acest contract la începutul acestui an. (…) Am fost la RA APPS şi am cerut desecretizarea acestui contract, pentru că sunt bani publici – 7 milioane de euro în renovarea unei case pentru împăratul Iohannis, o nesimţire, asta este! 7 milioane de euro înseamnă trei creşe noi din PNRR. Nu vă interesează, pentru că vă avea la mână Iohannis. Şi, acum, cu 30 de zile înainte de terminarea acestui mandat al acestui Parlament, v-a găsit hărnicia”, a afirmat Moşteanu.
El a amintit că USR a depus un proiect, acum un an, prin care să nu se mai permită Administraţiei Prezidenţiale şi altor autorităţi de stat să declare secret de serviciu cheltuielile publice „după cum vor muşchii lor”, dar acesta este „ţinut la sertar”.
Deputata AUR Gianina Şerban a menţionat şi ea că demersurile acestui partid au fost blocate.
„Încă din 2021, AUR are peste 100 de adrese făcute către Birourile permanente reunite pentru a verifica averea domnului Iohannis. Ce s-a întâmplat cu aceste adrese? Au fost blocate. De cine? De PSD, PNL, UDMR şi USR. Au fost blocate toate aceste solicitări ale grupului parlamentar AUR. În cazul acesta avem două sentinţe definitive. (…) Instanţele de judecată au stabilit că domnul Iohannis are o avere ilicită. Doar partidele de la guvernare au considerat că nu este o situaţie care ar trebui analizată în Parlamentul României, în plen reunit. Mai mult, noi am solicitat chiar să fie invitat şi domnul Iohannis la aceste dezbateri. Nu s-a întâmplat nici asta. (…) Vin acum, în ultima săptămână înainte de alegeri, doar pentru a fi blocat un subiect, nu pentru a găsi rezolvare”, a declarat deputata AUR.
Liderul deputaţilor PNL, Gabriel Andronache, a acuzat USR de ipocrizie. „Stimaţi colegi de la USR (…), cine a fost naşul coaliţiei PNL – USR pentru guvernare? Cine a fost domnul Moşteanu? Interesant răspunsul dumneavoastră, mulţumesc”, a spus Andronache.
Ionuţ Moşteanu a replicat că Gianina Şerban „amestecă proiectele de lege cu petiţiile”. El a amintit că USR a strâns semnături în stradă pentru demiterea lui Klaus Iohannis.
„Legat de coaliţie, noi ne-am dus acolo, după multe discuţii, la Vila Lac, cu PSD şi cu UDMR, promisesem alegătorilor că vrem să facem o coaliţie de dreapta, ceea ce am şi făcut, am făcut o majoritate şi ne-am dus cu această majoritate la Cotroceni. Preşedintele, conform Constituţiei, trebuie să pună un premier din acea majoritate, care a dovedit că are voturile în Parlament. Dar apoi Iohannis a făcut tot ce a putut să ne trimită acasă, pentru că îl încurcau poziţiile noastre de reformă. (…) El a arătat aroganţă cum n-a mai arătat nimeni până acum, poate doar Ciolacu, văd că au ceva în comun – pasiunea pentru avioane private, pentru jet-uri de lux”, a mai susţinut Moşteanu.
Deputatul AUR Ilie Coleşa a explicat, la rândul său, că grupurile parlamentare ale partidului au trimis peste 100 de solicitări, începând cu anul 2021, către Birourile permanente prin care au solicitat convocarea unei şedinţe de plen reunit în vederea procedurilor de desecretizare a averii preşedintelui României şi a cheltuielilor efectuate de sau pentru Administraţia Prezidenţială.
„La aceste solicitări făcute de grupurile AUR către Birourile permanente reunite toată majoritatea parlamentară de la acele momente, indiferent că vorbim de 2021 sau 2024, a votat împotrivă. (…) Deducem foarte clar că înfiinţarea acestor comisii acum, cu o săptămână şi puţin înainte de alegerile din 1 decembrie parlamentare, timp în care nu se va mai efectua niciun fel de activitate, nici în plen, nici în comisiile Camerei, respectiv Senatului, este un demers pur politicianist. El nu poate să aibă niciun efect practic. Deci niciuna dintre comisii nu va putea avea o activitate concretă pentru a-şi atinge scopul declarat”, a afirmat Coleşa.
El a adăugat că parlamentarii AUR vor vota pentru constituirea acestei comisii, precum şi a celei pe tema Nordis, dar trebuie să se înţeleagă „foarte clar” că, timp de patru ani, nu s-a făcut nimic, iar acum, în prag de alegeri, PSD şi PNL din „aliaţi reali” au devenit „inamici de faţadă”.
Deputatul PSD Radu Cristescu a afirmat că „mai bine mai târziu decât niciodată”, pentru că românii trebuie să afle adevărul.
„Aceste comisii sunt binevenite, pentru că românii trebuie să afle adevărul. În sfârşit, a venit momentul ca românii contribuabili, care au contribuit la deplasările faraonului Iohannis, să vadă pe ce li s-au dus banii – pe avioane de lux, pe cazări de lux. Ştiţi foarte bine şi povestea când a cerut faraonul să i se înalţe şi vasul de la wc într-un hotel din America. Părerea mea că asta este deja boală. Pe de altă parte, îmi pare rău că nu mai este timp, în aceeaşi logică, să înfiinţăm şi alte comisii. De exemplu, să înfiinţăm o comisie să aflăm despre cel mai mare jaf din istoria României post-decembriste, cel de un miliard de euro date pe vaccinuri de către USR. (…) Pe de altă parte, ar fi bine să mai facem o comisie să aflăm pe ce s-au dus banii contribuabililor, unde s-au dus şi când s-au dus, pe publicitatea cărţii ostaşului. Asta ar fi, iarăşi, o chestie foarte interesantă, cu toate că, deja acolo, DNA-ul a început urmărirea penală”, a declarat Cristescu.
În replică, liberalul Gabriel Andronache a revenit pentru a combate „nişte dezinformări”.
„Toate chestiunile legate de cheltuielile Administraţiei Prezidenţiale sunt şi au fost în limitele dispoziţiilor legale. Nu a împiedicat nimeni Guvernul României să desecretizeze hotărârea de guvern care obligă la secretizarea acestor cheltuieli. Prin urmare, inclusiv astăzi se poate convoca şedinţă de Guvern pentru a se desecretiza Hotărârea de Guvern din 1998. Cine îl împiedică pe primul ministru să facă lucrul acesta? Nu îl împiedică nimeni. A doua chestiune extrem de importantă este cea legată de aşa-zisa sesizare actuală a Parchetului referitoare la panouri. Şi acolo adevărul este altul. Un contracandidat a făcut o plângere penală şi bineînţeles că Parchetul este obligat să procedeze la desfăşurarea de acte de procedură”, a precizat Andronache. AGERPRES/(A – autor: Cătălina Matei, editor: Claudia Stănescu, editor online: Simona Aruştei)
Citeşte şi:
* Parlament: S-a înfiinţat Comisia parlamentară de anchetă pentru ”investigarea mafiei imobiliare”