Parlamentare2024/ Ariana Bucur (PSD Braşov): E necesară regândirea sistemului de recrutare, promovare şi evaluare a cadrelor didactice

Candidata Ariana Bucur, fost secretar de stat în Ministerul Educaţiei şi care deschide lista PSD Braşov pentru Camera Deputaţilor, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, că este necesară regândirea modalităţilor de recrutare, selecţie, promovare şi motivare a cadrelor didactice, precum şi modificarea sistemului actual de evaluare a acestora.

„În acest moment există o metodologie care prevede evaluarea activităţii cadrelor didactice la final de an şcolar şi există o evaluare care este recompensată prin gradaţia de merit – care este una substanţială, de 25% din salariu pe cinci ani. Cred că ar trebui să avem un sistem de evaluare mult mai concret. (…) (Acum – n.r.) evaluarea se realizează în baza unor dosare stufoase şi cred că aici ar trebui să intervină o modalitate mult mai flexibilă şi la îndemâna unităţii şcolare – director şi consiliul de administraţie – astfel încât evaluarea să se realizeze continuu şi mai coerent”, a afirmat Ariana Bucur, fostă şefă a Inspectoratului Şcolar Judeţean Braşov şi fost secretar de stat în Ministerul Educaţiei.

Totodată, ea a menţionat că este necesară şi o creştere a gradului de libertate şi flexibilitate în procesul de predare, prin reducerea birocraţiei şi digitalizarea procesului educaţional, dar şi pregătirea cadrelor didactice pentru utilizarea metodelor specifice de predare-învăţare-evaluare pentru prevenirea şi combaterea analfabetismului funcţional.

Răspunzând unei întrebări, candidata PSD a afirmat că, în opinia sa, se impune generalizarea măsurii de introducere a sistemului de supraveghere video în clase în toate şcolile şi că profesorii ar trebui să înţeleagă că această măsură nu este decât benefică pentru toată lumea „atâta vreme cât eşti corect şi îţi faci datoria de dascăl la catedră”.

Ea a arătat că, în unitatea şcolară în care predă, rezervele privind introducerea camerelor video în săli au fost egale din partea părinţilor şi a profesorilor.

„În unităţile şcolare, în sălile de clasă se desfăşoară activităţi educaţionale şi nu văd de ce nu am regăsi camerele video- care sunt folosite inclusiv în cazul examenelor şcolare în săli – şi nu cred că ar fi un capăt de ţară dacă ar fi generalizată această măsură. A existat o rezervă din partea colegilor profesori şi e firească pentru că au gândit, la momentul respectiv, că pot fi urmăriţi în timpul orei, controlaţi. Dar nu se pune problema atâta vreme cât eşti corect şi îţi faci datoria de dascăl la catedră. Eu le-am prezentat această situaţie ca fiind în beneficiul copiilor, că atunci când există conflicte, când un copil este agresat şi face o reclamaţie, iar agresorul neagă, o pui la dispoziţia părinţilor. (…) Dacă vii cu argumente solide, şi profesorii au acceptat situaţia”, a subliniat Ariana Bucur.

Nu în ultimul rând, ea s-a referit şi la deficienţele sistemului în ce priveşte gestionarea situaţiilor de risc de abandon şcolar, incluziunea elevilor din medii dezavantajate şi a celor cu CES (Cerinţe Educaţionale Speciale).

În ce priveşte programul naţional PNRAS (de prevenire şi reducere a abandonului şcolar), candidata PSD consideră că trebuie realizată o monitorizare a rezultatelor aplicării acestuia, iar în ce priveşte elevii cu CES – o suplimentare a numărului de posturi pentru consilierii şcolari şi profesorii itineranţi.

„În Anglia, există un profesor asistent pe lângă fiecare profesor de curs, care se ocupă de copiii care au nevoie de ajutor suplimentar. Noi nu am ajuns încă la nivelul altor ţări, chiar dacă numărul consilierilor şcolari s-a majorat pe parcursul timpului. Însă atât numărul acestora, cât şi al profesorilor itineranţi sau de sprijin este încă insuficient şi este necesară o suplimentare a acestor posturi”, a spus profesorul Ariana Bucur. AGERPRES / (AS – autor: Diana Dumitru, editor: Marius Frăţilă, editor online: Gabriela Badea) 

Sursa: www.agerpres.ro

Vârsta şi greutatea nu par să conteze în sumo. La 16 ani şi 68 de kilograme, Kosei Motomura şi-a învins adversarul de 39 de ani şi 168 de kilograme – VIDEO

Arad: Noul spital de oncologie va fi dotat cu echipamente medicale în valoare de 31 milioane lei