Partidul Reînnoim Proiectul European al României (REPER) se prezintă cu 25 de candidaţi – 7 pe lista de la Senat şi 18 la Camera Deputaţilor – care intră în competiţia pentru un loc în Legislativ, la alegerile din 1 decembrie.
Lista de la Senat este deschisă de activistul de mediu Octavian Berceanu, numit în martie 2021 comisar general al Gărzii Naţionale de Mediu la propunerea Uniunii Salvaţi România (USR), partid aflat la acea dată la guvernare. Ca şef al GNM, Octavian Berceanu s-a remarcat prin numeroase acţiuni în teren şi campanii desfăşurate în presă şi pe reţelele sociale privind combaterea infracţionalităţii de mediu. După încetarea mandatului la Garda de Mediu, Octavian Berceanu a devenit în septembrie 2023 consultant în cadrul Proiectului Naţional de Extindere şi Reabilitare a Pădurilor (PNERP) din Republica Moldova, cu o valoare totală de aproximativ 435 de milioane de euro, din care 200 de milioane de euro sub formă de împrumut din partea Băncii Europene de Investiţii. Programul îşi propune „atenuarea schimbărilor climatice şi a emisiilor de carbon, reducerea degradării solului, conservarea solurilor preţioase, o dinamică pozitivă a sedimentelor în reţeaua hidrografică”.
Un alt candidat al REPER la Senat este Iulian Hatmanu, de profesie inginer, care şi-a desfăşurat activitatea exclusiv în mediul privat, potrivit site-ului său. Din anul 2009, conduce Departamentul de dezvoltare din România al unei multinaţionale cu sediul la Milano, Italia, multinaţională cu valoare bursieră de 1,8 miliarde euro. Activitatea politică a început-o în anul 2019 prin înscrierea în partidul PLUS. Odată cu fuziunea USR-PLUS a activat ca vicepreşedinte al Biroului Local USR Sector 1 de unde a demisionat pentru a participa la „construcţia partidului REPER”.
Locul al treilea pe lista REPER pentru Senat este ocupat de Nona Vintilă-Şerbănescu, manager cultural, absolventă a Universităţii Naţionale de Arte Bucureşti. „Nu putem sta deoparte când vedem de câte probleme ne lovim zilnic: sistem de sănătate subfinanţat, educaţia care luptă să-şi recapete importanţa, infrastructura care a rămas de tot în urmă, criza demografică ce deja ne bate la uşă. O temă importantă pentru mine este combaterea schimbărilor climatice. Schimbările climatice nu sunt o ameninţare îndepărtată, ci ele se întâmplă acum, iar România nu este pregătită pentru urmările care vor apărea”, scrie aceasta pe Facebook.
Printre candidaţi se mai numără Cristina Anne-Marie Bordianu, medic stomatolog, Cecilia-Roxana Adam, senior manager, Paul-Adrian Crăciun, manager de campanie, Cristian Vereş, cercetător.
Lista REPER pentru Camera Deputaţilor este deschisă de Cătălin Teniţă, în prezent deputat neafiliat, de profesie jurist. În vârstă de 47 de ani, Cătălin Teniţă este un politician, antreprenor digital şi activist civic din Bucureşti, fondator al Treeworks, Zelist Monitor şi Geeks for Democracy, specialist în comunicare şi comunităţi digitale. În decembrie 2020, a fost ales deputat în Circumscripţia electorală Bucureşti din partea Alianţei USR-PLUS.
Pe locul doi pe lista pentru Cameră se află Florin Buhuceanu, preşedinte al Asociaţiei ACCEPT, activist pentru drepturile omului şi fondator al Muzeului Istoriei şi Culturii Queer. În 1997 s-a alăturat Asociaţiei ACCEPT, militând pentru eliminarea legislaţiei penale ce pedepsea cu închisoarea relaţiile dintre persoane de acelaşi sex. S-a implicat în coordonarea primului Festival al Diversităţii (2004) şi a primului marş Pride la Bucureşti (2005).
Printre cei de pe lista REPER pentru un loc în Camera Deputaţilor se află jurista Andreea Iuliana – Leonte, Ana-Maria Boghean, expertă tineret, Cezar-Adrian Cobianu, consultant în informatică. AGERPRES/(AS – autor: Cătălina Matei, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Anda Badea)