Parlamentare2024/ Un fost europarlamentar şi un fost ministru – pe primele poziţii pe listele partidului DREPT la Bucureşti

Bucureşti, 14 nov /Agerpres/ – Listele Partidului Dreptate şi Respect în Europa pentru Toţi (DREPT) pentru circumscripţia Bucureşti cuprind 29 de candidaţi la alegerile parlamentare – 19 pentru Camera Deputaţilor şi 10 la Senat.

La Camera Deputaţilor, lista este deschisă de fostul europarlamentar din legislatura 2019 – 2024, Vlad Gheorghe, jurist specializat în drept administrativ-fiscal, fonduri europene şi achiziţii publice. A lucrat peste opt ani în ONG-uri şi companii private ce derulau proiecte cu fonduri europene pe infrastructură, mediu şi resurse umane. El a ajuns în atenţia opiniei publice după ce a fost bătut de jandarmi pe 10 august 2018, la mitingul antiguvernamental din Piaţa Victoriei din Bucureşti, fiind unul dintre manifestanţii care au cerut ca violenţele de atunci să fie anchetate de procurori.

La alegerile din 2019, Vlad Gheorghe a candidat pentru Parlamentul European din partea Uniunii Salvaţi România (USR). Acesta a preluat funcţia de eurodeputat în cea de-a noua legislatură a PE în noiembrie 2020, înlocuind-o pe Clotilde Armand după ce aceasta a demisionat pentru a-şi prelua mandatul de primar al Sectorului 1. În februarie 2024, acesta a demisionat din USR şi a candidat ca independent pentru un loc la Bruxelles.

„Pe 1 decembrie, înDREPTăm România! Alături de Partidul DREPT candidez la alegerile parlamentare. DREPT este mai mult decât un partid: este o platformă a cetăţenilor oneşti, a independenţilor şi a partidelor locale, care apără interesele comunităţii, nu ale politicienilor”, spune Vlad Gheorghe pe Facebook.

Pe locul doi pe lista DREPT pentru Camera Deputaţilor se află deputatul neafiliat Andrei Lupu, de profesie jurist, ales în 2020 din partea PLUS, pe listele USR PLUS. Intrarea în politică şi-a făcut-o în Piaţa Victoriei, unde a participat, începând cu ianuarie 2017, la protestele împotriva Ordonanţei 13. În acea perioadă a aderat la iniţiativa Platforma „România 100” iniţiată de Dacian Cioloş, unde a devenit, alături de Raluca Prună, coordonator al echipei de justiţie şi anticorupţie. Când platforma s-a transformat în partid politic, Andrei Lupu a devenit membru al PLUS, el fiind ales în Biroul Naţional al formaţiunii după Convenţia naţională din ianuarie 2019.

Pe locul al treilea pe lista DREPT pentru Camera Deputaţilor se află Alexandru Gâdiuţă, viceprimar al Sectorului 6. În anul 2016, la vârsta de 26 de ani, el a candidat pe listele Uniunii Salvaţi România (USR) şi ulterior a devenit consilier general.

La Senat, lista DREPT este deschisă de profesorul universitar Vlad Alexandrescu, fost ministru al Culturii în perioada noiembrie 2015 – mai 2016 şi fost ambasador în Marele Ducat de Luxemburg (2006 – 2011). A fost senator USR în legislatura 2016 – 2020.

El este urmat de profesorul Silviu-Aristotel Ispas, director de proiect, avocata Mariana-Daniela Manole şi Mihaela Munteanu, de profesie arhitect, în prezent casnică.

***
În luna septembrie a acestui an, 10 parlamentari proveniţi din cinci partide diferite (AUR, REPER, UDMR, USR şi PNL) s-au înscris în partidul DREPT şi au solicitat conducerii Camerei Deputaţilor să le recunoască statutul de partid parlamentar. Cererea a fost respinsă, preşedintele de atunci al Camerei Deputaţilor, Alfred Simonis, argumentând că aceasta a fost depusă prea târziu. Ulterior, cinci din cei zece deputaţi au părăsit formaţiunea din diverse motive, situaţie în care grupul parlamentar nu a mai putut fi constituit. AGERPRES/(AS – autor: Cătălina Matei, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Andreea Lãzãroiu)

 

Sursa foto: Partidul DREPT/Facebook.com

Sursa: www.agerpres.ro

Barometrul de Consum Cultural 2023 – 53% dintre respondenţi accesează platforme de streaming pentru filme, 45% au vizitat un muzeu, o expoziţie sau o galerie cel puţin o dată pe an

VIDEO Ana Birchall, gafă la dezbaterea Antena 3 – Prețul unui kilogram de carne a pus-o în dificultate