Parlamentarii USR susţin că PSD şi PNL nu vor corectarea nedreptăţilor din Legea pensiilor

Parlamentarii USR Oana Ţoiu, Cristian Seidler şi Ştefan Pălărie i-au criticat, luni, într-o conferinţă de presă, pe senatorii PNL şi PSD pe motiv că au refuzat să voteze mai multe proiecte de lege iniţiate de grupul USR de corectare a „nedreptăţilor” din Legea pensiilor, cu referire la persoanele cu dizabilităţi şi la cei care au lucrat cu grupe de muncă.

Potrivit lui Ştefan Pălărie, luni „a fost o zi neagră în Senatul României pentru pensionarii români, atât din ţară, cât şi de peste hotare”.

„Cumva întâmplător, pe ordinea de zi a Comisiei de muncă a Senatului au fost mai multe iniţiative legislative, inclusiv unele propuse de colegii din USR, de îndreptare a nedreptăţilor din această faimoasă reformă a sistemului de pensii din România. De exemplu, o chestiune extrem de simplă, având în vedere că astăzi avem mii de dosare ale unor români care au lucrat şi în străinătate şi în România şi solicită calcularea pensiei, iar aceasta calculare nu le este făcută nici măcar după un an de zile, am solicitat ca în textul de lege să fie trecut în mod explicit un termen de 6 luni până la care Casele judeţene de pensii sau Ministerul Muncii să rezolve situaţia acestor oameni. PSD şi PNL, împreună cu cei de la Ministerul Muncii, au hotărât să respingă un astfel de proiect de lege”, a explicat Pălărie.

 


Foto: (c) GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO


El a adăugat că a mai fost respins un alt proiect de lege propus de către deputaţii USR Oana Ţoiu şi Radu Miruţă, respectiv cel care prevedea îndreptarea nedreptăţilor din sectoarele de activitate cu condiţii grele de muncă. „Vorbim şi despre persoanele cu dizabilităţi care s-au trezit cu pensiile recalculate şi cu 40 % mai mici. (…) Din nou colegii de la PSD şi PNL au spus că legea este bună aşa cum este, deşi vedem la televizor cum se laudă că vor îndrepta singuri toate nedreptăţile, şi au respins din nou toate propunerile de îmbunătăţire, chiar şi propunerile de dezbatere a acestor soluţii care există de altfel”, a transmis senatorul.

Conform acestuia, reprezentanţii PSD şi PNL au susţinut „cu tupeu fenomenal că ar fi vina USR faptul că există astăzi oameni cu pensii mai mici”. „O chestiune extrem de morbidă aş putea spune. Nu am întrunit suficiente de multe voturi, dar ne e limpede că, atunci când ei promit că vor să refacă şi să repare nedreptăţile din lege, mai degrabă este doar o minciună spusă frumos într-un an super-electoral”, a afirmat Ştefan Pălărie.

Deputata Oana Ţoiu a susţinut, la rândul său, că „atât PSD, cât şi Guvernul şi UDMR, precum şi o parte a PNL au fost cei care s-au împotrivit astăzi la repararea inechităţilor faţă de persoanele cu dizabilităţi şi faţă de cei care au lucrat în grupele de muncă”. ea a menţionat că pentru sute de mii de pensionari se va închide termenul în care pot să conteste în instanţă deciziile de recalculare greşite.

 


Foto: (c) GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO


„Noi vom continua şi în plenul Senatului şi la Camera Deputaţilor efortul nostru de a repara asta, de a prelungi perioada în care pot să conteste aceste decizii de recalculare, de a dobândi o corectare a lor tot de către Casa de Pensii sau minister, fără să fie nevoie de avocaţi, mers in instanţă şi aşteptat ani de zile. (…) În acest moment, sunt peste 100.000 de decizii de recalculare greşite sau care n-au fost trimise către cetăţeni”, a declarat deputata USR.

Deputatul Cristian Seidler a afirmat că, „din păcate, Casa Naţională (de Pensii) refuză punerea la dispoziţie a buletinelor de calcul”, invocând că „nu există bază legală”, deşi există Ordonanţa 27 privind soluţionarea petiţiilor, respectiv că aceste buletine nu ar exista, „ceea ce este fals”.

 


Foto: (c) GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO


„Pentru că suntem întrebaţi de foarte multe ori dacă poate fi corectată noua lege a pensiilor şi inechităţile, răspunsul este da, se poate, dacă există voinţă politică. Votul de astăzi de la Senat arată că actuala coaliţie nu are voinţă politică”, a spus Seidler. AGERPRES/(A – autor: Cătălina Matei, editor: Claudia Stănescu, editor online: Adrian Dădârlat)

Sursa: www.agerpres.ro

Cu ochii pe Dunăre, Viktor Orban continuă ‘lupta’ cu inundațiile: Trebuie să rezistăm

Costin (BNS): 2025 va fi un an dureros; pe lângă tăieri semnificative de cheltuieli vom avea taxe şi impozite mai mari